دمای محیط یا سالن استخرهای سرپوشیده (اسـتخـر سـربـسـته) چقدر است؟
با این پرسش این مطلب را اغاز میکنیم.
اگر پاسخ کاملا صحیح مدنظر باشد؛ باید گفت دمای دقیق سالن و محـیـط استـخـر های سرپوشـیده خــانگی و همــگانی، به نـوع کـاربــری انها بستـگـی دارد.
اما در مورد استخرهای خانگی و همگانی عادی، میتوان از قاعده سرانگشتی۲درجه استفاده نمود.
*قائـده سرانگشـتی 2درجه »
در حالت کلی، دمای هوای محیط یک استخـر سرپوشـیده، اصــولا دو درجـــه (2 درجه سانتیگراد) گــرمـتر از آب استـخــر در نـظـر گـرفـته میشـود.
(حداکــثر تا 30 الی 32 درجه سانتـیگراد)
به خاطـر داشته باشید؛ هــدف اولیـه از زدودن رطـوبت از سالن استخـرهای سرپوشـیده، حفـظ رطـوبت نسـبی ثابــت (RH) در محیط میبـاشـد.
این عمـل به دسـتگـاه رطوبـت زدا (رطوبت گـیر) اجازه کـنتـرل سایـر مـوئـلفـه هـای محـیط، مانـند نـقطـه شـبـنـم، سرعـت تبـخـیر و دمـای هــوا را نیـز خـواهـد داد.
رابطه بین دمــا و رطــوبت تبــخیـر از سطـح آب استخــر و نقطــه شبـنـم، تـراکـم فـضـا را تعـیین میـنمـایـد.
بمـنظـور حـداقـل رساندن میـزان تبـخـیـر و کاهـش هزینـه هـا، دمـای هـوای محـیـط بـایـد تا حـد ممـکن گـرم نـگاه داشتـه شــود.
در حالـت کــلی دمـای آب اسـتـخـر های شـنا 27 الی 30 درجـه سـانتیگـراد اسـت.(و یا باتوجه به کـاربـرد، اندکی بـیشـتر)
بـر هـمین اسـاس دمــای محیـط اسـتخـر های سـرپـوشیـده 2 درجـه گــرمتـر از دمـای آب، تا دمـای حـداکـثر 30 درجـه سـانتیـگـراد (یـا 86 درجه فارنهایت دسی بل) میبـاشـد که ایـن مقــدار، بـعنـوان دمـای آســایـش بدن انسـان شـناخـته میـشود.
db در “86ºF db” مخفـف دمــای حـباب خشــک است. همــان چـیزی که مـیزان آنرا دمـاسـنـج های اسـتانـدارد انـدازه میگـیرند.
از آنجـا که اخـتلاف دمای هــوا و دمــای آب، عامـل اصلی در نـرخ تبـخـیر است؛ با حفــظ دمـای هـوا چـند درجـه گرمـتر، میـزان تبـخـیـر به حــداقل ممـکن خـواهـد رسـید. (الــبته تـا ۳۰درجه سانتیگراد (یا 86 درجه فــارنهایت))..
چنانـچـه دمـای هـــوا کمــتر از دمــای آب اسـتخـر در نظر گرفته شود؛ مـیزان تبـخـیـر به صورت تصاعدی افـزایـش خواهد یافت.
در نهـایت، عدم پایش این مولفه ها، تأسیـسات استـخـر را مـتـحـمـل هزیـنه و کــارکـرد بیشـتـری خـواهـد نمود.
*قاعـده سرانـگشـتی [2º] عموماً برای استخـرهائی با دمــای مـعـمـول، و در محـدوده دمـای آب 29-27درجـه سـانتـیگـراد اعمــال میشود.
جهت کاهـش میـزان مصـرف انـرژی از طریق کاهـش تبخـیر و جلوگــیری از اثـرات ســرمـا بر شناگــران، توصیه میشود دمـای هــوا در استخـرهای سـرپـوشیـده عمــومی و سازمانـی، 2 تا 4 درجــه بالاتــر از دمــای آب حفـظ گــردد. (امــا نه بالاتــر از آســتانه آســایش = 30درجه سانتیــگراد)
در نتـیـجـه شـایسـته اسـت دمــای هــوای محیط استخـر سرپوشـیده حـدود 2 درجـه بالاتـر از دمای آب اسـتـخــر، الـبــته حـداکـثر تــا 30 درجه سانتیـگراد(86 درجه فارنهایت) نـگاه داشـته شـود.
با رعـایت این اصــل ضمـن کنـترل نــرخ تبخـیر، میـزان نارضـایـتی افراد خارج از آب استـخـر به حداقــل ممـکـن خــواهـد رسـیـد.
در این خصوص، مشکل در استخـرهای درمـانی با دمـای آب بیشـتر از 88 درجه فارنهایت(31 درجه سانتیگراد) است.
در این مـوارد اگر از ایـن قـائــده استفـاده شـود؛ دمـای هــوای محیـط این استـخـر سرپوشیـده در آستانه نزدیک شدن به دمـای نامطلـوب برای کاربران خـواهد شـد.
دمـای آب مناسـب اسـتخـر های سرپوشـیده
دمای آب اسـتخـر های شنای سرپوشـیده یا سربسته نیز، بر اساس نوع کاربریـشــان متفـاوت میباشند. اما در حالت معمول، دمــای ایـده آل آب بـرای استـخـر های سرپوشـیده خانگـی و همـگانی 26 الـی 28 درجـه سـانتیـگـراد در نظـر گرفـته میـشود.
در انگلیس دمای ایده آل آب استخر به طور متوسط بین 25 تا 28 درجه سانتیگراد است. این میـزان تقـریباً 10 درجه سانتیگراد سردتـر از میـانگـین دمـای بــدن میـبـاشد.
در دمــای آب سـردتــر از 15 درجـه سانتیگـراد، خطــر بروز هـیـپوتـرمـی وجـود دارد..
هیـپوترمی زمانی رخ می دهد که دمای بدن به زیر 35 درجه سانتیگراد برسد. این افت دما میتواند عوارض بسـیاری و حـتی مرگ در پی داشته باشد.
طبق گفته سازمان بهداشت جهانی، دمای آب بین 30الی25.5 درجه سانتیگراد (78 تا 86 درجه فارنهایت) برای افـرادی که در استخـر فعالـیت بدنی متوسطی دارند، به طور کلی راحـت و ایمـن میباشد.
ممکن است بالاتــر بردن دمـای آب برای شـناگــران احسـاس مـطـلوبی بهمراه داشته بـاشــد؛ اما چـنانچـه دستگـاه رطـوبت زدا نتـوانـد بــار رطـوبت مـازاد را تحـمل کـند؛
رطـوبت نـسبـی (RH) افـزایـش خـواهـد یـافـت..
همانطور که پـیـش تـر اشـاره شـد؛ اگـر دمای هــوا کـمـتر از دمــای آب باشد؛ فـرایـنـد تبـخـیر بصـورت تصـاعـدی افـزایش میـیابـد.
محافـظت در برابـر اضافـه بار (POP) »» تکنولـوژی POP که به PDU سـری PE6/PE8 مجهز است؛ این قابـلیت را دارد که به صورت خودکار، ان خروجی که دارای اضافه جریان شده را خـاموش نموده تـا از Shut Down شـدن ناگهانی سـایر تجهـیزات متصـل به PDU مـمانعـت بعمل آورد.
دمـای آب در استخـرهای مسابـقـات به طـور ایـده آل بین25.5-27.7 درجه سانتیگراد میبـاشـد (78-82 درجه فارنهایت)
دمــای بـشــتـر از ایـن، میـتوانـد منجــر بـه احـساس گـرمــای بیـش از حــد در شـناگـران گــردد.
با این حـال، اغـلب شـناگــران عــادی تصور میکنند 27.7 درجه سانتیگراد (82 درجه فارنهایت) ســرد است!.. و ممکن است 31-29 درجه سانتیگراد را ترجــیح دهـند.
بـچــه ها و افـراد مـسـن تمـایـل بـه اسـتفـاده از اسـتـخــر بـا دمــای آب بیـشـتر از 32 درجـه را دارنــد.
با این وجود،
آیا دمای ایـده آل بـرای اسـتـخـر وجود دارد؟
همـانطور که پیـشتـر اشــاره شــد؛ دمــای مـناسـب آب اسـتخـر، به نـوع کــابـری آن ارتبــاط مسـتقیـم دارد.
توصیه ما به مهندسیـن مـکانـیـک و یا کارشناسان تاسیسات این است که ضمـن تـوجــه به دستورات برنامه ریزی شده برای کـابــرد هر اسـتخـر، سیـسـتم تاسیسـات انرا به گــونه ای طراحی نماینـد که در آیـنده قــادر به تـحـمل بار رطـوبت اضافــه احـتمـالی بـاشـند..
تفـاوت دمــای ایـده آل استخـر ها »» مانند فـرق دمـای استخـر آمـوزش شــنا و اسـتخــر مسـابقــات اسـت..
شناگــران حرفــه ای دمــای 27.5–26.5 درجــه سـانتیـگـراد را مطلوب میـداننـد. اما سایــر شـناگـران تـمایـل به استـفاده از اسـتخـر در دمــای بیـشـتری هسـتنـد..
بنــابراین در مــورد دمــای اسـتخـر، ایـده آل ثابـتـی وجـود نـدارد.
بلکه به ایـنکـه چـه افــرادی و به چـه منـظـور از استخـر استفـاده مینمایند؛ ارتباط مستقیم دارد.
البته اسـتاندارد بین الـمللـی فـیـنا برای دمــای استخـرهای شــنای مسابقـاتـی، بین 25 تا 28 درجه سانتیگـراد است.(77 تا 82.4 درجه فارنهایت)
امــا اغلب آموزشــگاه های شــنا، دمـای 31 تا 32.2 درجه سانتیگــراد را (88 تا 90 درجه فارنهایت) برمیـگزیـنند.
دمــای آب مناسب برای اسـتخـرهای روبــاز
دمای آب استخــر معمــولاً بیــن 25.5 تا 27.7 درجه سانتیگــراد میـباشــد.
چـنانـچه دمــای آب بـه کمــتر از 25.5 درجــه کاهـش یـابـد؛ شـناگــران اصـولاً با احـسـاس ســرمـا یـا لــرز از استـخــر خـارج خـواهـند شــد.
حـال اگـر دمــای آب از 27.7 درجه بـیشـتـر شـود؛ ممکن است احســاس گرما داشته باشند.
با هــدف کمــک بـه جلـوگـیری از مصـرف بیـش از حــد انـرژی، ایـجـاد آسایـش بـرای شـناگـران و پیشـگیـری از فـرسـایش و پوسـیدگـی زود هنـگــام مصالـح سـالـن اسـتخــر در اثـر رطـوبـت بـالا،
شایسته است رطـوبـت مـحیـط استخـر به دقـت مـورد پـایـش قـرار گیـرد.
*دستـیابـی به ایـن امـر، مسـتلزم کـنترل دائـمی مـیـزان رطوبـت سالـن اسـتخـر سـرپـوشیـده بـیـن 55 الــی 65 درصد میـباشد.
کنتـرل رطـوبت محـیط بسـیـار حائـز اهـمـیت اسـت.
در غـیر اینصورت، با توجـه به وجــود رطـوبت بـالا در محـیط و سالن استخـر های سرپوشـیده، اپـراتـور تاسـیـسات نـاگـزیـر مـلـزم بـه افـزایـش دمـای آب و به طـبع آن، افـزایش گـرمای محـیط خواهـد شد..
بنابر این رطوبت سالن استخرهای شنا، علاوه بر دمای محیط و دمای اب استخر، از جمله موارد مهم واساسی در این استخرها محسوب میگردد.
جهت مشاوره و خرید دستگاه رطوبت زدا استخر، با پرشین استخر در ارتباط باشید:
نحـوه صحـیـح مـراحـل اسـتـفـاده از سـونـا، اسـتـخـر و جـکـوزی
تاکنون روشهـا و راهـکارهـای مخـتلفـی در خصـوص نحـوه استـفـاده از مجمـوعـه اسـتخـر، جـکـوزی و سـونـا مطرح شده است.
اما چنانچـه جویـای اصـول علمی و بهرمـندی صحیح از اين امکانات هسـتید؛ رفتـه رفـتـه به بهترین روش سازگـار با شـرايط بـدن تان دست خواهید یافـت.
در این مطلب راهکارهـائی در خصوص استفـاده از اسـتخـر، سونـا[سوناخشک/ سونابخـار]، حوضـچه آب سـرد و جکـوزی پیـشـنهـاد و ارائـه گـردیده
که این موارد برگرفتـه از مـنابع عـلمـی روزدنـیا، مسـتنـدات پـزشـکـی و براسـاس تجـربـیـات شخصی استـفـاده کـننـدگان میـبـاشـد.
شـمـا مـيتوانيـد از روش پـیـشـنهـادی استفـاده نـمـائید و درصورت تمـایل تجـربیـات شخـصی خـود را نیـز در بخـش نظـرات با سـایـرین به اشـتـراکــ بگـذارید.
1- دوش گرفـتـن و شسـتـشوی بـدن
پیش از ورود به محوطه استخـر، جکـوزی و سونـا دوش گرفـتن یک الـزام است. بدین منظور بدنتـان را با مـواد شوينـده بطـور کامـل بشـوئيـد. انجـام اين عمـل پیش از استفاده از کلیه امکـانات مجموعه، ضـامن سلامت و حفظ بهداشت محـیط اسـتخـر-سـونـا و جکـوزی خواهد بود.
بدن در فضـای گـرم سونـا شروع به تعـریـق نموده و در اين وضعیت ميکروبهای موجـود روی پوسـت بـدن شرايط مطـلوبی جهت تکـثيـرخواهـند یافت. بنـابراين پیش از ورود به هر بخش، اسـتحمـام جهت کاهش میکروبـهـا از سطح پوست ضروری میباشد.
2- سونـا بـخـار | گـرم کردن بدن
برای شــروع بهـتـر اسـت ابتـدا از سـونـای بـخــار آغــاز نـمــائـیـد.
زیـرا گــرمـا و رطــوبـت حـاکـم بر اتـاق سـونـابـخـار، محـيطـی مـنـاسـب جهـت افـزایـش دمــای بـدن انـسـان محـسوب میگـردد. در ایـن شـرایـط مـاهـيـچـه ها و رگهـای بـدن آمــادۀ فـعـالـيـت خـواهـند بـود.
زمـان منـاسب جـهت اسـتفـاده از سونـابخــار، در حــدود 5 الـی 7 دقـيقـه میـباشد.
اين عـمل حـکـم گـرم کـردن بـدن [Warm up] پیـش از انجـام حـرکات ورزشـی را دارد. گــرم کــردن بــدن، با افـزایـش قابلـيت انبـسـاط و انعـطاف، از بـروز آسیـب بـه مـاهــيـچـه ها و تـانـــدون هـا پیـشـگـیـری خـواهـد نمـود.
3- شـنـا در اسـتخـر
پس از استـفـاده از ســونا بخـار، بدن آمــاده انجـام ورزش شـنا میگـردد.
حداقـل 30 دقـيقـه در اسـتخـر به شـنای قـوربـاغـه، کــرال سـيـنـه و يـا هـر مـدل شـنـای مـورد علاقــه تـان بپـردازيد.
اين امـر بمـنـظور افـزایـش ضـربـان و بهـبـود سـلامـت قـلـب و عـروق مفـیـد اسـت.
به دلیل خسـتگـی بدن پس از فعالیت شـنا، در حـدود 15 الی 25 دقيـقـه از جکــوزی آب داغ استفاده نموده و با فشـار آب بخش های مختلف بدن را ماســاژ دهيد تا تـنـفـسـتان به حـالــت عــادی بـاز گـردد.
برای جکـوزی با دمای 40 درجه »» 10 الی 15 دقیـقـه , و جکـوزی با دمای 38 درجـه و کمـتر»» زمانی بین 25 الی 30 دقیقـه مناسب میباشد.
سعی کـنيد در این فاصله اعضـای بـدن خود را ماساژ دهـيد. مـاسـاژ نـواحـی قـوزکــ و کـفــ پــا را نیـز فـرامـوش نکـنيد. زیـرا ماساژ در این نـقـاط، در رفـع تـنـش های بـدن بسـیار مـوثــر خـواهد بـود.
5- سونـا خشـک و فـوائـد مـتعـدد آن
حال بدن آماده است که يک جلسه کامل از سـونای خشـک را تجربه کند. راحت بر روی يکی از طبقات ســونا خشک دراز بکشيد. برای شروع از طبقات پایین سونا استفـاده نمائید.
خاطرتان باشد که در سونـا نبايـد هيچ گونـه حرکـات ورزشـی انجام پـذیرد. زیرا افزایش ضربان قلب در این شرایط برای بدن مفـید نیست. امـا به آرامـی میـتـوان بخـش هائی از بـدن را مـاساژ داد.
بهـتر است زمـانی بين 15 الی 20 دقيقـه را در اتاق سونـاخشـک بگـذرانیـد.
چنانچه هر زمانی احساس سرگیجه داشتید و یا طاقـت تحمــل گـرما برایتان مشـکل شـد، چند لحظه بيرون رفته و کمی آب سرد روی سرتان بريزيد؛ سپس مجـددا به اتاق سوناخـشک باز گـرديد.
اما اگر بتـازگـی استفـاده از ســونـا را آغـاز نمـوده ايد، مدت 5 تا 10 دقیقـه برای شمـا فعلا کـافـیست. انتـظار نداشـته باشـيد از ابـتـدا براحـتی قـادر به تحـمـل 20 دقيقـه اسـتفـاده از سـونـای خشــک باشـید.
پس از خـروج از سـونـاخـشـکــ دوش گرفـتـن برای زدودن عـرق بـدن لازم و ضروریست.
جهت کاهـش دمــای بـدن، بهـتر است از دوش آب نسـبـتـا ســرد اسـتفـاده نمـائیـد.
7- پریـدن در حوضچـه آب سـرد | خـنک کردن بـدن
احتمالا لذت بخش ترين قسمت سونا، خنک نمودن يکباره بدن در حوضچه آب سرد است. خنک شدن ناگهانی بدن، آرامش بخش است. برخی از اينکه يکباره در آب سرد بپـرند واهـمه دارند. اما عمومــا اين ترس بی مورد است. (البتـه اخـیـرا انجـام این عمـل به هـمه توصیه نـمـیشود..)
چنانچه ناراحتی قـلبی نـداريد و بدنتــان سـالـم است بدون هـيچگونه ترس و واهـمه ای ميتوانيد از حوضچه آب سرد استـفاده کنید.
اگر روزهای نخست، انجام اين کار برايتان مشکل باشد؛ بتدريج بدنتان به این تغیـیر ناگهـانی دمــای بدن، عادت خواهـد نمود.
در زمسـتـانهای ســرد، فـنلانـدی های سـنـتی پس ازاسـتفـاده از سـونـا خشـکــ ، يــخ درياچــه را شـکـسـتـه و با اشــتـیـاق در آب سـرد شـیـرجـه میـزدنـد..
8- پایـان برنامـه
شما در اين حالت مبتوانيد برنامه خود را تمام کنيد. يا اگر دوست داشتيد دو مرتبه ديگر به جکـوزی آب داغ رفتـه و مجددا به حوضچه آب سرد برگرديد (که این نوعی حمــام آب گــرم و ســرد مـتناوب [contrast bath] است.)
این عمل جهت تحريک غـدد و افـزایش مقـاومت بدن بسيار مفـيد میباشـد.
درهر صورت به خاطر داشته باشيد؛ پايان برنامـه با آب ســرد همـراه باشـد تا حــرارت بـدن که ناشی از اقــامت در سـونـا بوده کاهـش یابد.
9- خشـک نمـودن و خـنـک کردن کامـل بدن
پس از دوش گرفتن بدنتـان را بطـور کامل خشک نموده و درجـه حـرارت آن را نيز به حالـت طـبيعی بـاز گردانيد .
10- نوشيدن آب کافی جهت جبران مايعات از دست رفته بدن
هـنگام استفـاده از سـونـا بدلـيل تعــّرق زیـاد، بـدن با کمـبود آب مواجـه میشود.
پس از بيرون آمدن از سـونا به اندازه کافی آب بنوشيد تا مايعات از دست رفته بدن جبران گردد. با استفاده از ميوه ها و آب میوه های طبیعی مختلف و مـواد غذايی تـازه، امـلاح از دست رفته، جـبران و جايگـزين خواهد گـردید. قبل از ورود به سونا نیـز1 لیوان آب بنوشید.
از بهترين نوشيدنی های قابل استفـاده پس از اسـتخـر و سونـا “مــاء الـشـعـيـر” است. زیرا آبـجــو مـنبـعی غنی از ويتـامـيـنهای گـروه B محسـوب میگـردد.
در حالیکه مجموعهٔ اقدامات قرنطینه در شماری از کشورها رو به کاهش میرود، بازگشایی اماکن عمومی در دوران پس از شیوع گستردهٔ ویروس کرونا پرسشهایی را بههمراه آورده است.
فصل تابستان به پایان رسید و شنا در استخرهای عمومی یکی از مواردی است که همگان میخواهند دربارهٔ چندوچونش در این دوران بدانند.
برخی کشورها از جمله ایالات متحده و بریتانیا دستورالعملهایی در این زمینه برای مراکز تفریحی و نیز شهروندان خود منتشر کرده و توصیههایی در آنها آوردهاند.
در اینجا نگاهی اجمالی به چند پرسش و توصیهٔ مهم در این زمینه خواهیم داشت.
به نوشته وبسایت یوهلت کارشناسان میگویند هیچ نشانهای از آنکه این ویروس در استخر، سونا یا جکوزی منتقل شده باشد در دست نیست.
یکی از مواردی که احتمال ابتلا به کرونا در آنجا بسیار بالاست، استخرها یا سواحل عمومی است.
پایگاه خبری «ای بی سی» استرالیا با انتشار گزارشی با عنوان «چگونه خطر ابتلا به کرونا را در ساحل یا استخر کاهش دهیم» نوشت: استرالیاییها (به دلیل حضور در نیم کره جنوبی) در حال خروج از زمستان هستند و طبق عادت از رفتن به سواحل و استخرهای عمومی، تفرجگاههای کنار ساحل، استفاده از کباب پزها و … لذت میبرند.
در ادامه گزارش این پایگاه استرالیایی آمده است: در حالی که روزانه موارد ابتلا به کرونا در بیشتر مناطق، به تازگی امیدوارکننده به نظر میرسد، اما ما هنوز درگیر این همه گیری هستیم. به همین خاطر ممکن است بهار و تابستان امسال قدری متفاوت باشد. در اینجا مواردی که برای سالم ماندن در صورتی که شما قصد سفر به سواحل یا رفتن به یک استخر عمومی را دارید، مرور میکنیم:
سه قانون طلائی:
هر برنامهای دارید، این سه قانون طلایی باید اعمال شود:
۱- اگر بیمار هستید، در خانه بمانید.
۲- بهداشت دستان خود را حفظ کنید.
۳- فاصله فیزیکی خود را با دیگران حفظ کنید.
اگر شما بیمار هستید، به هیچ وجه نباید با دیگران معاشرت داشته باشید. شما باید تست کووید-۱۹ دهید و خود را تا زمان مشخص شدن جواب آزمایش، قرنطینه کنید. حتی در فضای باز، یک فرد بیمار میتواند کووید-۱۹ را به شمار زیادی از افراد منتقل کند.
رفتن به ساحل
در ابتدا ساحل آرامتری را انتخاب کنید. ممکن است زمان بیشتری برای تحقیق و برنامهریزی برای انجام سفر به یک ساحل خلوتتر نیاز باشد؛ اما این اقدام، خطر کمتری در مقایسه با رفتن به یک ساحل شلوغ دارد.
در صورت امکان، بجای استفاده از وسایل نقلیه عمومی، استفاده از خودروی شخصی یا استفاده از دوچرخه را مد نظر داشته باشید. اگر شما از وسایل نقلیه عمومی استفاده میکنید، زمان خلوتتری از روز را انتخاب کنید و ماسک بزنید. از رفتن در زمانهای شلوغ خودداری کنید.
هنگامی که به مقصد رسیدید، حوله خود را روی نقطهای از شن و ماسه بگذارید که دست کم یک متر و نیم از دیگران فاصله دارد.
ممکن است در زمانهایی، داخل آب شلوغ شود. اگر در چنین شرایطی هستید، به فکر کاهش زمان حضور خود در آب باشید. ۵ دقیقه داخل آب شوید و سپس اندکی بیرون بیایید و بعد از آن دوباره برای ۵ دقیقه دیگر وارد آب شوید. بنابراین شما نباید به شکل طولانی مدت در کنار فرد دیگری باشید.
اگر شما متوجه شدید فردی در حال خارج کردن اخلاط دهان یا بینی در داخل آب یا موجهای آب است، سعی کنید از آن موج (یا فرد) فاصله بگیرید.
حواستان جمع باشد اگر پس از شنا کردن، به یک کافه رفتید تا یک میان وعده بخورید، در صفهایی که افراد نزدیک به یکدیگر ایستادهاند، نایستید. همچنین هنگامی که شما برای صرف وعده غذایی خود نشستهاید، فاصله اجتماعی خود را با دیگران حفظ کنید.
در گذشته شاید در اشتراک گذاشتن یک بشقاب چیپس داغ میان زنان و شوهران، احساسی طبیعی بود یا آنکه یک نوشیدنی را با دوستان خود بخورید؛ اما ما دیگر نباید این کارها را انجام دهیم. اگر شما در حال گذراندن پیکنیک در کنار ساحل هستید، مطمئن شوید که وسایل خود (مانند کارد، چنگال و …) را با افراد دیگر به اشتراک نمیگذارید یا انگشت خود را به داخل ظرف زیتون نمیکنید.
البته این اصول برای سایر مکانهای عمومی برای شنا (و تفریح) مانند رودخانه و سدها نیز صدق میکند.
رفتن به استخر
استخرهای روباز به دلیل افزایش جریان هوا، خطر کمتری نسبت به استخرهای سرپوشیده دارند. در فضاهای محدود احتمال انتقال کووید-۱۹ بالاست.
اقیانوس (و دریا) احتمالاً خطر کمتری (از لحاظ ابتلا به کرونا) در مقایسه با استخر دارد؛ چراکه حرکت آب بیشتر و در نتیجه، رقیق بودن آب بیشتر است؛ بنابراین باید با احتیاط به استخرهای عمومی نزدیک شوید؛ بنابراین اگر شما چارهای ندارید و دور از سواحل زندگی میکنید و میخواهید به شنا بروید، احتمالاً رفتن به یک استخر سرباز گزینه بهتری باشد؛ خصوصاً اگر شما در منطقهای زندگی میکنید که میزان انتقال (کرونا) پایین است.
زمان مناسبی را برای رفتن به استخر انتخاب کنید. خطر انتقال ویروس با کاهش افراد، کمتر میشود؛ بنابراین سعی کنید در زمانهایی که ساعات شلوغی نیستند، بروید. صبحها به احتمال زیاد، آب استخرها به شکل کامل تصفیه شده و به آن کلر زده شده است و در آن زمان، هنوز افراد زیادی در آن شنا نکردهاند. طبق اعلام مرکز کنترل و پیشگیری بیماری آمریکا (CDC) کلر میتواند ویروس کرونا را از بین ببرد.
در این موارد (و با وجود زده شدن کلر در آب) اگرچه خطر انتقال پایین است، اما این مسئله به میزان کلر زده شده به استخر و اینکه چه مقدار ویروس کرونا در آب در معرض کلر قرار گرفته باشد، بستگی دارد.
از لحاظ تئوری، اگر کسی ناقل ویروس باشد، و مقداری از آب دهان او وارد استخر شود، ممکن است مدت زمانی طول بکشد تا ویروس موجود در آن مخاط (یا آب دهان) توسط کلر غیرفعال گردد. اگر شما قبل از غیرفعال شدن ویروس با آن آب تماس داشته باشید، این مسئله برای شما خطرناک است.
همچنین پرهیز از اتاقهای رختکن، یکی دیگر از راههای کاهش خطر است؛ چراکه این اتاقها معمولاً در فضای محدود هستند. حفظ فاصله فیزیکی در استخرها از دیگر مسائل مهم است.
پایگاه شبکه «ای بی سی» استرالیا در انتها مینویسد: به طور کلی، اگرچه بردن بچهها به استخر خوب است؛ اما اگر در منطقه زندگی شما میزان انتقال کرونا بالاست، شاید شما باید در این مسأله تجدیدنظر کنید. اگرچه برخی شواهد وجود دارد که کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر مستعد ابتلا به کرونا هستند؛ اما این موضوع لزوماً به معنای آن نیست که این بیماری به آنها منتقل نمیشود.
کمیته آموزش و پرورش ستاد ملی مدیریت کرونا، دستورالعمل گام دوم مبارزه با کووید-19 (کرونا ویروس) را به ادارات کل استانها ابلاغ کرد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، با توجه به لزوم جلوگیری از اشاعه و گسترش بیماری کرونا و با ابلاغ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، از سوی کمیته آموزش و پرورش ستاد ملی مدیریت کرونا، دستورالعمل گام دوم کووید-19 (کرونا ویروس)، درخصوص نحوه فاصله گذاری اجتماعی، الزامات سلامت محیط و کار در اماکن ورزشی و استخرهای شنا به ادارات کل استانها ابلاغ شد.
این راهنما برای پیشگیری و کنترل کووید-19 (کرونا ویروس) برای مدیران، مربیان، ورزشکاران و مراجعین مراکز ورزشی، استخرهای شنا و مراکز تفریحی آبی بوده و سایر قوانین، آیین نامه ها، مقررات و دستورالعمل های مرتبط با بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای به قوت خود باقی است..
Rules and principles of design and construction of public pool walls
آئين كار اصول طراحي ، اجراء و بهداشت ديوارهاي استخرهاي سرپوشيده كه توسط كميسيون فني مربوطه تهيه و تدوين شده و در پنجاه و چهارمين اجلاس كميته ملي استاندارد صنايع ساختمان مورخ 76/12/11 مورد تاييد قرار گرفته ,
اينك باستناد بند 1 ماده 3 قانون اصلاحي قوانين و مقررات موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي ايران؛ مصوب بهمن ماه 1371 بعنوان آئين كار رسمي ايران منتشر ميگردد..
براي حفظ همگامي و هماهنگي با پيشرفتهاي ملي و جهاني در زمينه صنايع و علوم , آئين نامه های قوانین ايران، مورد تجديد نظر قرار خواهد گرفت و هر گونه پيشنهاد كه براي اصلاح يا تكميل اين آئين نامه ها برسند، هنگام تجديد نظر در كميسيون فني مربوطه مورد توجه واقع خواهد شد.
بنابراين بمنظـور مراجعه به آئين نامه های ايران، شایسته است همواره از آخرين چاپ و تجديد نظر آنها استفاده گــردد .
در تهيه و تدوين اين آئين كار سعي شده است كه ضمن توجه به شرايط موجود و نيازهاي جامعه، حتي المقدور بين اين آئين كار و آئين كار كشورهاي صنعتي و پيشرفته هماهنگي ايجاد شود .
لذا با بررسي امكانات و مهارتهاي موجود و اجراي آزمايشات لازم، اين آئين كار با استفاده از منابع زير تهيه گرديده است:
1- موازين فني ورزشگاههاي كشور ( جلد دوم ) – مقررات و معيارهاي طراحي مراكز ورزشي -نشريه شماره 2-13 سازمان برنامه و بودجه – سال 1374
قوانین مربوط به اجراء دیـوارهای استخرهای عمومی، ضـمن رعایت بهداشـت
مقـدمــه
بمنظــور حفظ و نگهداري بناي استخرهاي عمومی سرپوشيده بايد مسئله تراكم بخار آب در نظر گرفته شود
يعني بايد ترتيبي اتخاذ شود كه از تراكم سطحي و عمقي در ديوار يا سقف سالن استخر و فضاهاي جانبي با تهويه مناسب جلوگيري شود .
»» براي دستیابی به اين منظور ابتدا بايد، تنظيم دماي آب استخر و هواي محيط با اختلاف حداكثر +2 درجه سلسيوس در نظر داشت تا از تراكم بخار آب در محيط اجتناب گردد..
(یا +2 درجه سانتیگـراد »»سلسیوس و سانتیگراد تفاوتی با هم ندارد..)
و علاوه بر اين كاربرد مصالح نفــوذ پذيـر با ضريب انتقــال حرارتي مناسب و همچنين استقرار بجا و دقيق عايقهاي حرارتي و موانع عبور بخار آب، كاهش قابل توجهي در اين پديده ايجاد نموده كه در شرايط حاد نيز تعريق احتمالي امكان تبخير مجدد وجود داشته باشد؛ بدون اينكه آسيبي به بنا و سازه وارد شود.
هدف و دامنه كاربرد
هدف از تدوين اين آئين كار تعيين ضوابط مربوط به طراحي , اجراء و ايمني و بهداشت ديوارهاي سالنهاي سرپوشيده شنا است.
اين آئين كار را ميتوان در مورد ديوارهاي مرطوب استخرهاي شناي سرپوشيده بكار برد.
استحكام و پايداري ديوارهای استخــر سرپوشیده عمومی
علاوه بر اين كه ديوارها بايد از نظر سازه ای بطور مستقل و پايدار باشند , بايد توجه داشت كه روي ديوارها ممكن است تجهيزات مختلفي نيز نصب گــردد
مانند تابلو اعلانات براي انجام مسابقات , نيمكت , رخت آويز و يا حتي برج شيرجه به ديوار سالن, از اين رو پيش بيني هاي لازم بايد صورت پذیرد, نيمكتها كارآيي بسيار مهمی دارند كه بايد ملاحظات لازم براي نصب آن در ساختار ديوار نیــز در نظر گرفته شود.
ايمني و بهداشت
سطح داخلي ديوارهاي سالن شنای عمومی و سرويسهاي بهداشتي بايد داراي ويژگيهاي زير باشد:
استحكام و پايداري كافي داشته باشد.
پوشش ديوارها تا ارتفاع دو متر از كف , صاف , قابل شستشو و به رنگ روشن باشد .
مسطح و هموار باشد به گونه اي كه امكان تجمع گرد و خاك در آن وجود نباشد .
فاقد هرگونه خلل و فرج باشد, بطوريكه از ورود جوندگان و حشرات جلوگيري شود .
دیوار هایاستخر عمومی سرپوشیده میبایست صاف بوده و زبــر نباشد. همچنین سطح ديوار فاقد هر گونه برآمدگي و لـبه های تـيـز باشند .
مقاوم در مقابل خورندگي ( آب كلريزه گرم ) باشد .
مواد جاذب سر و صدا مواد مانند انواع سـنـتـتـيـك نــرم و يا پوششهاي رويه دارای خلل و فرج بايد در ارتفاع بيش از 2متر از كف سالن نصب شود.
براي تامين ايمني و بهداشت از مصالح مناسب مانند كاشي يا سراميك لعابدار مرغوب استفاده شود.
كاشي كاري بايد مطابق مشخصات فني تاييد شده و با استفاده از قطعات كاشي ويژه لبــه ها , كنج ها بدون بند و يا با بند، بصـورت همـسطـح اجراء گــردند.
در واقـع هـزینۀ کـل اجـراء هـر متـرمربـع از یک استخـر، نسبت به ابعـاد بزرگـتر یا کوچکــتر از آن قـابل تـعـمیـم نمـیباشـد..
بطور مثال: چنانچه هزینه تقریبی اجراء از گودبرداری تا مرحله بهره برداری کامـل از یک استخر شنا بهمراه نصب تاسیسات تصفیه و سرامیک؛ با ابعاد 6 * 3 متـر و عمق میانگین 1.7 متر، معـادل 200 میلیون تومان در نظـر گـرفته شود[فـرض]
با توجه به تجربیات تیم اجرائی پـرشـیـن اسـتـخـر و تصـدیـق سـازنـدگان تخـصصـی اسـتخـر در کشـور، کاشـی الــبـرز از دوام و کـیفـیت قـابـل قـبولـی برخـوردار میباشـد.
سـایر برنـد های کاشـی و سـرامـیـک اسـتخـری موجـود در بازار ایـران (که تعداد آنها نیز انگشت شمـار است)، تا به این لحظـه تنـها بطور نسـبی موفـق به جـلـب رضـایـت مـشتـریـان گـردیده انـد.
شـایان ذکــر است؛ اخـیــرا شـرکت های تولید کننده ایرانی، اقــدام به تـولـیـد سـرامـیـکــ های اسـتخـری با ظاهـری مـتفـاوت نمـودنـد.
اما با توجه به نوظهـور بودن این محـصولات، تنهــا با گـذشـت ســالهــا استـفـاده در پروژه های مختلف، میـتـوان راجــع بـه دوام و کـیـفـیـت ایـن محـصـولات نـظــر قطـعـی داشت..
چـرا لولـه، اتصـالات و شیرالات UPVC جهت لـولـه کـشـی اسـتـخـر بهتـرین انتـخـاب است؟
بـاتـوجــه بـه این نـکتـه کـه زمـان اجــراء لـولـه کشـی کـاسـه استـخـر پیـش از مـرحـله بـتـن ریـزی میـبـاشـد؛ بنـابـرایـن بخـش عـمـده لـولــه و اتـصـالات اسـتـخـر بـرای هـمـیـشـه در بــتن مــدفــون خـواهـد شــد.
به ایـن علـت هـنگـام بـررسـی و انـتـخـاب بهـتریـن نـوع لـولـه، شـایسـته است میـزان سـازگــاری مـتریـال اسـتفـاده شــده بـا رفــتـار بــتـن نیــز مـورد تـوجـه قـرار گیـرد.
ســازگــاری قـابل قـبـول عنـاصـر تشکـیل دهـنده لولـه UPVC بـا بـتـن،هنگـام انــدود شــدن توسط بـتن، از مزایــا و برتری هـای ایـن نـوع پـلیـمـر، همچنین علت اصلی استفـاده از UPVC در لولـه کشی تصفیه استخـر به شـمــار میـرود.
هـمینطـور در خصـوص نحـوه اتصـال UPVC، میـتـوان بـه عـمـق هـمـپوشـانـی بـالا (در اتصـال های چسـبی) و آب بنـدی کامـل در اتصـالات اوریـنگــ (پـوش فـیت) اشـاره نـمـود.
☑ لولـه کشـی UPVC “یو پی وی سی” (از نوع چسـبی) توسـط کـلـیـنـر، پـرایـمــر و چـسـبUPVC فـشــار قـوی مخـصوص انجـام میـپـذیـرد.
نتـیـجـه اجــراء صحـیـح ایـن مـرحـلـه، مـنـجـر بـه هـم پـوشـانـی کامل بخـش هـای الحـاق شــده و در نهـایت حصـول اطـمیـنان از آب بـنـدی کــامـل مدار لوله کشی خـواهـد شـد.
بمنـظـور اطـلاع از قـیـمت هـا و خـریـد لـولـه، اتصـالات و شـیـرآلات UPVC اسـتـخـری، لـطفـاً با مشـاوریـن بخـش فـروش مجـمـوعـه پـرشـیـن اسـتخـر در ارتبـاط باشـید
ماده 1– ‘اسـتـخـرهای شـنـاوری’ موضوع این آییننامه از طرف شخصـیـتهای حـقـیـقـی و حقـوقـی بر طبـق اصـول و مــواد مـنـدرج در ایـن آییـننامـه، احـداث میـگردد.
ماده 2– متقاضیان احداث و تأسیس استخر میـبایست تقاضای خـود را به ادارات کـل تربـیـت بدنـی اسـتـانهـا ارسال دارنـد. ماده 3– اداره تربیت بدنی استان پس از دریافت این درخواست فرم و پرسشـنامه مربوطه را در اخـتـیـار مـتقـاضی قـرار خـواهـد داد و موافـقـت خود را با پذیـرش طــرح توجـیـهی شـامـل مسائل فـنـی، سـاختـمانی، تشـکـیلاتی و مــالـی، آمـوزشی و بهـداشتـی مربوط به اسـتخـر را اعلام خواهـد داشت. (بـرابـر فـرم شمـاره 1).
ماده 4– متقاضی موظف است ظرف مدت تعیین شده در موافقتنامه (حداکــثـر ســه مـاه) فرم درخواست و پرسشنامـه تکـمـیل شده و طرح توجیهی مورد نظر را به اداره تربیت بـدنی اسـتان ارائـه نمـاید.
ماده 5– اداره تربیت بدنی استان پس از بررسی درخواست پرسشنامه و طرح مربوطه نظر خود را همراه با پرونده به دفتر برنامهریزی تربیت بدنی و اداره ورزش سـازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران جهت بررسی نهایی و صدور موافـقـت اصولـی ارسال خواهـد داشـت.
سازمان تربیت بدنی پس از صدور موافقتاصولی برابر فرم شماره 2 رونوشت آن را به مراکزی که قادر به واگذاری زمین هستند و نیز سازمانهای آب و برق منطقهای محل ارسال میدارد.
ماده 6– شهـرداری ها، سازمان زمین شهری و سازمان حـج و اوقـاف و امـور خـیـریـه مـوظفــنـد زمیـن مـنـاسـب را در محـل، از طریق فـروش بـا قـیـمـت مـنطـقـهای، اجــاره و یـا سـایـر مـوارد حـقـوقـی مـربـوطـه در صـورت نـیـاز بـه دارنـدگـان مـوافـقـت اصولـی واگـذار نمـایــنـد.
تبصره 1» موافـقـت اصولـی ارائـه شده جهت دریافـت مجـوز سـاخـتـمــان، تهـیـه مصـالـح ساخـتـمـانـی و تـأسـیـسـاتـی (در مـواردی که نیـازمنـد معـرفی و تأییـد ارگانـهـا است) دارای اعتـبـار میبـاشـد.
»» ضمـناً در صورت لـزوم، سـازمـان یا اداره تربـیـت بـدنـی، مـتـقـضـیان را جهـت دریافـت وام ساخـتـمـانـی بــدونضمـانـت بـه یکـی از بانـکـهـا مـعـرفـی خـواهـد نمـود.
تبصره 2» نحوه پراکندگی استخرها و تعیین منطقه و شهر مورد نظر توسط سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد.
ماده 7– دریافتکننده موافقت اصولی موظف است ظرف مدت شش ماه اقدامات اساسی برای پیاده شدن طرح را به عمل آورده و مراتب را به اداره تربیت بدنیاستان اطلاع دهد و در عین حال هر سه ماه یک بار گزارش پیشرفت عملیات طرح را به اداره مذکور ارائه نماید. بدیهی است چنانچه پس از شش ماه مدت تعیینشده این اقدامات صورت نپذیرد موافقتنامه باطل و از درجه اعتبار ساقط و هیچگونه ارزش قانونی نخواهد داشت.
تبصره 1» چنانچه عملیات طرح به خوبی پیشرفت نماید موافقت اصولی صادره متوالیاً پس از شش ماه مدت تعیین شده قابل تمـــدید میباشد.
ماده 8– پروانه بهرهبرداری از استخر پس از اتمــام طرح و پایــان عملیات برابر با ضوابط و مقررات مربوطه به طور جداگانه صادر خواهد شد و قبل از صدور این پروانه بهرهبرداری از استخر به هـیـچ وجــه امـکان پـذیـر نخـواهـد بود.
ماده 9– ادارات تربیت بدنی استانها در مرحله صدور پروانه بهرهبرداری طبق ضوابط خود در زمیـنه اعزام مـربی و ناجـیـان غریق مورد نـیـاز استخـرها هـمکاری لازم را بـعمـل خواهـند آورد.
ماده 10– متقاضیان میـتواننـد در صورت تمـایل برای تهیه نقشه های ساختـمانی و مشاوره اجرای طـرح، از دفـتر فـنی و مهـندسی سـازمان تربیت بدنـی جمهوری اسـلامی ایـران درخواست مســاعـدت نمـایـند.
ماده 11– سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران بر نحوه تأسیس و اداره استخرهای احداث نظارت کامل داشته و کنترل لازم را بـعـمل خواهد آورد.
ماده 12– اســتـخـرهای احــداث شده به هـیـچ وجـه قـابل تبـدیـل به مراکـز دیگـر نخـواهنـد بـود.
ماده 13– مؤسسین احداث و تأسیس استخـرهای شامل این آییننامه مادام که تحت نظارت سازمان تربیت بدنی بوده و قوانین و مقررات مربوطه به احداث وبهرهبرداری را رعایت نمایند برای اداره استخـر و فعالیت و بهرهبرداری از آن دارای صلاحیت بوده و چنانچه خلاف این امر اقدام نمایند سازمان تربیت بدنیجمهوری اسلامی ایران مجاز خواهد بود موارد زیر را در مورد آنان اجراء نمـایـد:
الف» در اختـیار گرفتن کلیه متـصرفـات مالک اعم از عرصه و اعیان، تأسیسات و وسائل مورد نیاز استخـر و پرداخت قـیمت آنها بر اساس مقررات مربوطه پس ازتفکیک کمکــهای واگــذار شده دولت.
ب» سلب مدیریت از مؤسسین و مدیران تعیین شده از طرف آنان با گماشتن مدیرانی با انتخاب سازمان.
ج» سلب اخـتـیار بهره برداری تا احــراز صلاحـیت مجـدد.
تبصره» اعمال مفاد بنـدهای الف، ب، ج این ماده توسط سازمان تربیت بدنی در صورتی مجاز خواهد بود که مراتب در هنگام صدور موافقتنامه اصولی و درضمن پروانه بهرهبرداری با ذینــفع شـرط گـردد..
ماده 14– هـر گـونـه تغـیـیرات بعـدی در طرح ارائه شده مـنــوط بـه بـررسی اداره کــل تربـیت بـدنـی اسـتـان و موافـقـت سـازمـان تربـیـت بدنـی خواهـد بـــود./ (میرحسین موسـوی – نخستوزیـر)
بازگشت به نامــه شماره ………………. مـورخ …/…/…13 بدیــنوسیله نظــــر ســــازمان تربیت بدنی جمهــوری اسلامی ایــــــران را با ارائـه طــرح توجیهی تأسـیس استخرشناسی (سرپوشیده)/(روباز) در (شهرستان)/(بخش) …………………… واقع در استان …………………….. اعــلام می دارد،
خواهشمند است حداکثر ظرف مدت سه ماهطرح کامــل فنـی، ســاختمانی، مــالی مدیریـت، آمـــوزشی، بهداشــتی و طـریقــه بهــرهبرداری استخـر عمـومـی مورد نظـر را همراه با پرســشـنامه ضمیمه تکــــمیل نموده و جهت بررسی به اداره کـــل تربیـــت بدنیاســتان ……………….. ارسال فرمایـند..
بدیهی اسـت؛ این قبیل مـکاتبـات قبل از تصـویب طــرح، دلیل بر موافـقـت بـا احــداث استخـر نخــواهــد بــود..
عطف به نامه شماره ……………………. مورخ ………………………. کارشناسان دفتر برنامهریزی تربیت بدنی و ورزش مطرح و مورد تصویب قرار گرفته و بدین وسیله موافقت اصولی سازمان تربیتبدنی جمهوری اسلامی ایران را با احداث استخر شنای ( سرپوشیده)/(روباز) در (شهرستان)/(بخش) ……………. واقع در استان ……………. اعلام میدارد.
مدت اعتبار اینموافقتنامه شش ماه از تاریخ صــدور میباشد.
متکی به این موافقتنامه میتواند در مورد خرید زمین و شروع ساختمان استخر اقدام نماید. چنانچه در مدتتعیین شده اقدامات ارسالی برای پیاده کردن طرح فوقالذکر به عمل نیاورند این موافقتنامه باطل و از درجه اعتبار ساقط میباشد.
صدور پروانه بهرهبرداری استخر برابر ضوابط مربوطه و جداگانه صادر خواهد شد. مقتضی است نتیجه اقدامات به عمل آمده را هر سه ماه یک بار به اداره کل تربیت بدنی مربوطه گزارشنمایند.
ضمناً، قبل از هر گونه اقدام اجرایی جهت مشخص شدن وضعیت آب و برق استخر به واحد منطقهای وزارت نیرو یا استان مربوطه مراجعه نمایند.. سرپرست سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران.
رونوشت: – اداره کل تربیت بدنی استان
– وزارت نیـــرو (برق منطــقهای) بـمـنظـور تأمیـن بـرق بر مـبنای….. کیلووات در ساعت و آب…. مـتر مکعب در روز
– شهرداری
اطلاعات تکمیلی:
نوع دستگاه تصفیه / دستگاه کلرزنی
سایر دستگاهها / نوع جاروب / نحـوه تخلـیه آب
دستگاه گرمایـش / دستگاه سـرمـایش / آب سردکن
نوع سوخت / نوع آب استخـر / دایـو
تعداد سکو استارت/ ارتفاع دایو / ارتفاع سکو استارت
تعداد خطوط فضای سبز اطراف
متراژ فضای سبز اطراف / تعداد استفاده کننده در روز
تعداد استفاده کننده در هر سالن
تعداد پرسنل مورد نیاز مقدار آب مورد نیاز سالانه
مقدار برق مورد نیاز سالانه / تلفن
درچه زمینه ای به همکاری چه ارگانهایی نیاز دارید؟
از سازمان تربیت بدنی جمهوری اسلامی ایران انتظار چه نوع کمک و همکاری را دارید؟
آدرس و تـلـفـن:
نــام و نـام خـانوادگی:
امضــاء
3- خصوصـیات اسـتخـر همگانی:
سرپوشیده / روباز
مساحت کل زمین / طول زمین عرض زمین
نوع حصار اطراف زمین / زیـربنـای ساختمان
طول محوطه / عرض محوطه / طول استخـر
عرض استخـر / حداکثر عمق / حداقل عمق
ارتفاع سالن / نوع دیوار / نوع سقف /نوع کفپوش
وزارتخانه / سازمان / نهـاد / انقلاب
واحد اجرایی طرح
5- محـل اجــراء و خصـوصیـات استخــر
استان / شهرستان / بخش / شهر
جمعیت تقریبی / محل ایجاد استخر
نوع مالکیت: دولتی / خصوصی / موقوفه / واگذاری / استیجاری / رهنی
6- میزان سرمــایه تقــریبی
نوع سرمایه گذاری: دولـتی/ شخصی / شرکت / سهامی / تعـاونی
نوع مدیریت: دولتی / شخصی / هیأت مدیره / انواع دیگر
وضعیت ساختمانی: کامل / نیاز به تعمیر اساسی / در حال ساخت / زمین
7- فـرم اطـلاعــات و مشخـصــات مــالـک استـخـــر
1 – مشخصات مؤســس:
نام …………………… نام خانوادگی ……………………….. فرزند ………………. متولد ……………….. شماره شناسنامه ……………. صادره از …………………… شغل ………………………………….. ساکن……………………………………. میزان تحصیلات ………………………………… رشته تحصیلی………………………… رشته / تخصص ورزشی ………………………………….. سابقه تجربی و کاری در زمینه ورزش ………………..
آدرس و تلفن مــنزل: ……………………………………………………………………………………………………………………………….
آدرس و تلفن محل کـــار: ……………………………………………………………………………………………………………………………….
همچـنین انتـقــال اطـلاعات به روز و صحیح از جـزئـیاتــ کـلــــیدی تأســیـس اسـتـخـرهای عـمــومـی، مشـاوره احــداث پـارک آبــی و بـطــور کــلـی مجـمـوعــه
های ورزشــی، تفریــحـی و درمــانـی آبـی همــگانی؛ و همچنین استخرهای خــانگــی در کلیه ابعاد و اَشکال، با مـا در ارتبــاط باشید.
✔برخـی خدمـات شرکت در خصوص طـراحـی و ایــده پــردازی اسـتـخـرهای خانـگی ، استخر باغ ویلا و انواع استخرهای همگانی
» طــراحی 3 بــعــدی انـواع استخـر / آب نـمــــا / محـوطــــه ســازی [Landscape Design] / طــراحی سونـا و جکـوزی / طـراحی و محـاسبــــات مـربـوط بــه پــارک هـای آبـی و..
پیـش از تحــــویـل پـــروژه هـا، شماتیـک اولیـه و طــرح سـه بعـدی نـهـائی بـه کـارفـرمایـان محترم قابل ارائه خواهد بود.
» پـس از اتـمـام طـراحـی 3 بعــدی اسـتخــر و تأییـد نـهـائی توسـط کارفرمایان محـترم؛ پـروژه، عیـنـــاً متـنــاظــر با طـرح گــرافـیکـی ارائـه شـده اجـراء،
و در نهــایت تـحویـل داده خـواهـد شد..
»»مـزیت این روش، دستیـابی قــطعــی به خواسته های مـتقــاضـیــان محـتـرم میباشـد و پـروژه اجــرا شـده در نهــایت، کــامـلاً مشــابه پِــلَـن و طــرح 3 بعــدی تــایید شـده توسط ایــشان خــواهد بـود.
تسلــط تیــم هــای طـراحـی/ نـظارت برکــیـفـیـتـــ و اجـــراء مجـمـوعـه، از مشخـــصـه هـای بــارز شرکـت پـرشـین استخــر، از ابـتـدا تــا بـه اکــنون محســوب میگــردد..
خـدمات پشتیبــانی پس از اجــراء سازه استخـر
خدمات مربوط به تعمــیر و نگــهداری استخرهای خانگی و همگـانی، شامل:
پشـتـیـبانی تخصصی تاسیسات، ارتقــاء و بـروز رســانی امـکانات، پس از بهره بـرداری میباشـد.
»»اسـتخـر، سـازه ای مسـتحـکم و آب بــنـد است که حـجــم معـینی آب در آن قـرار میگیـرد. استخر ها در انواع مختلفی اجرا میگردند که هر یک، با توجه به نوع کاربری و محل اجــرا آنهــا، دارای مزایا و معایبـی هسـتند.
استخـرهـای شنـا؛ دارای مکـانیسم گـردش، تصـفیه و ضـد عفـونی آب میباشنـد که بمـنظـور تفـریح، درمـان، ورزش شنـا و یـا ســـایر ورزشهـای آبـی مورد استـفـاده قرار میگیرند..
تـاریـخـچــه ورزش شـنـا و پـیــدایش استخــر شنـا
براسـاس شواهــد؛ قــدمـت شـنـا و شــنـا گــری بـه ۲۶۰۰ ســـال پیــش از مــیـلاد مـسـیـح، در تـمـدن مـصــر و به دنبـــال آن، در تمـــدنهــای آشـــوری، یـونـــان و روم بـاســتـان بـاز میـگـردد.
نخـسـتـیـن استـخـر ساخـته شـده در جـهــان و اولـیـن اسـتـخـر بــا آب گــرم
» بر اســاس مــدارک مــوجــود، رومـــیــاناولـیـن استـخــر هـای شنـا را بنـا نهــادنـد. گفـتــه میشـود در ســدهٔ یـکــــم پـیـش از مـیـــلاد، گــایــوس مـــاسـناس، رایــــــزن سیـــاسی ســـــزار آگــــوست رومـی، نـخـسـتـیـن اسـتـخــر آب گــرم را بـنــــا نــمـــود.
»» برخـی، علـت عــدم تمـایـل اروپائیــان به شنــا را در سـده های میــانه، تـرس از گسـترش و سـرایت عفـونت و بیمـاری های مســری میدانـند.
از طـرفی شواهـد نـشان میدهــد در سـواحـل بریتــانیــای کبـیــر در اواخــر قـرن ۱۷ میـلادی از شـنا، به عـنوان وسیلـهای برای درمـان یا آب درمـانی استفـــاده مـیـشـد.
الـبـته تا پیش از قــرن نوزدهــم، شـنا به عـنوان تفــریـح و ورزش، در مـیان مـردم جــایـگاهی پیـدا نـکــــرده بـــود.
زمـانیکـه نخستین سازمـــان شـنـا در ســـال ۱۸۳۷ تأسیـس شـد، در پایـتخت بریـتانــیا [لنـــدن]، تـعــداد ۶استـخــر سـر پـوشـیـده وجـود داشـت کـه مجـهز به تـخـتـه شـیـرجـه یا دایـــو نــیـز بـوده انــد..
امــا در کـشــور عـزیـزمــان ایـــران، اســتـخـر هــای بـتـنــی دارای محـبـوبـیـت بیشتر و تـقــاضــای بالاتری بـرخــوردارند..
[بـالــغ بـر 75٪ از درخــواسـتهـا]
» یکی از برتریهای بارز استخرهـای بتـنی، انعطاف پذیری نســبتاً بالای این سازه است. به طوریکه میتـوان هـر شکل و یا طـرحی از کاسـه استخـر را توسـط آرمــاتوربندی منــاسب اجــراء نمــود.
اما در اسـتخـر های پیش ساخته انتخاب طرح و سـایز، به ابـعـاد و شکــل های از پیش قالب گیری شده محدـود میگردد.
اگر چه در استخر های پیش ساخته، اجــراء در سایز و یا طراحی دلخواه ناممکن نیست؛ اما دستیـابی به این هـدف مستلزم طراحی و ساخت قـالـبی اختصاصی مـیباشد که علاوه بر صـرف مـدت زمان بیشـتر، هزینـه بالاتری نیــز به کـارفرمـا تحمـیل خواهـد نمـود..
زیبائی و تنوع ظاهری، بعلت استفاده از سرامیک های متنوع، از عمده دلائل سوق متقضیان به استخرهای بتنی به شمار میرود.
استـخـر، سـازه ای کــاملاً متفـاوت و مستـقل از سـاختمان
»» طــراحی، محــاسبــات عــددی فــونـداســیـون و اجـــراء کـاســه استـخــر، مســتلــزم رعـــایـت بــرخــی الــزامــات و نکـــات فــنــی ویژه ای میبـاشــد.
برخــی از ایــن مـــوارد: میــزان صحیح اخـتـلاط بتـن توسط افــزونـــه ها، روان کننده ها و مکــمل هــای ویــژهاســـتــخر بـتـنـی، محاسبه میـزان و قـطــر میـلگـردهـا، بمنظور اجـراء کاملاً تخصصی سـبــد آرماتـور [آرمـاتــور بنـدی استخـر] مطابق با لیسـتـوفـر تنظیم شده توسط تیم مهندسی، شامل فـواصل چـیـنش میلگردها و شبکه مش آرماتور، بمنظـور اجــراء صحیح بــتن مـــسـلـح (بـتـن آرمــه)، همچنین نـحــوه استـقـرار نـوار واتـر استـاپ در محل تــلاقی بـتـن کف و دیـواره هـا، نحـوه قالب بنـدی صحیح کاسـه استخر..
از طرف دیگـر آب بنــدی مکــان نـصــب کـاســه چراغ هـا، لـولـه هـای دمـنـده و مکــنده آب [به انضمام کـفـشــور و اسکیــمـر]،توسط گــروت؛ مکملهای پایه سیمان و..
» نحــوه طـراحـی بهـیـنه و صحــیح فــلـودیــاگــرام لــوله کشــی، سـایز لــولـه و اتـصـالات مدفـون شــده در بتـن، جانمـائی دقـیق لوله هـای دمـنده و مکـنده آب نیــز از اهمـیت بـالائی برخـوردارند.
زیـرا در صـورت بـروز احـتمــال نـشـت [بـه دلیـــل عــدم رعــــایت کــامـل اصـــــول]، عـلاوه بـر کــاهـش مـــــداوم آب استـخــر، احــتــمــال نفـوذ و پیـشـروی آب به پی ساختمـان، علاوه بر آسـیـب بـه فــونـداســیون سـاخـتـمــانـهــای مجـــاور استـخــر نیـــز مـتـصــوِّر میباشد.
√ انـواع متـداول استـخـر هـا از لحـاظ مـوقعــیـت قرار گـیری کـاسـه استـخـر
1» استخرهای بـالاتــر از سطـح زمـين. [در برخی موارد قسمتی از دیـواره استخـر درون زمین؛ و بخش دیگـر روی سطح زمین قرار می گـیرد.]
شـایسـته اسـت؛ پیش از اجراء، محــاســبات و تـمــهـیدات لازم در خصــوص مـقاومـت و ایستائی ســازه [سـاختــمان]، بر اســاس آسـتانـه تحمّـل پـذیری بــار مــازاد وارده از جانب کاسه اسـتخــر،
مضــاف بـر محـاسبه وزن آب اسـتخـر مورد نظر، بطـور دقــیق انجـام پذیـرد؛
» ابعــــاد استـخـرهــای خــانگی و اسـتـخـرهـای شخصـی، بـا تـوجــه بـه فضـــــای مـوجــــود، میــــزان ســـرمــایـه گــــذاری و سلیقه کـارفـرمــایــان، در ابعــاد و اشــکال مخـتلـف و کـــامـــلاً دلـخــواه [هنـدســی و غیــر هـنـدســی] قابل اجــراء میباشـد.
»بـطـور کلـی در استخـرهـای بـتـنـی، از بتـن مسلـح استفاده میشود.
نـظـر بـه متـخـلـخل بـودن مـاهـیـت بــتن و همـچـنیـن نـفـوذ پـذیـری بـالای آن در بـرابـر آب؛ پـوستـه این نوع استخـرها معمـولا به همـراه یـک روکـش مقـاوم در بـرابـر آب [مـانند پـلاستـر] پـوشش داده میشونـد.
ســبـد اسـتخــر، کمــی دشــوارتر و نیـازمــند محـاسبـات خــاص، مهــارت و تجـربــه کــافی در خـصـوص ســازه هــای بتنی هیـدرولیکــ [آبـــی] میباشد..
نــکات حــائــز اهمـیـت در ســاختـــ اسـتـخـر بـتـونـی
√ استـفــاده از مصـالح مـرغـــوب؛ سیــمـان و شن مـرغـوب بـا سایـز متنـاسب، مــاسـه طبـیـعـی، آب بمیــزان کــم [به انــدازه]
افــزودن مکمل هـا [مانند سـوپـر ژل میــکـروسیـلیـس]؛ صـرفـاً باید زیر نظـر متخصص مرتبط صورت پذیرد.
√ نـوار واتــراسـتــاپ
واتر استاپ نوار باریکی از جنس PVC میباشد [و یا سـایر مـواد/ مانند واتـراستاپ هیـدروفـیـلی]که در بتن ریزی 2 تکـه، دور تا دور محـل تلاقـی بـتن کـف و دیـواره ها قـرار میگیرد.
در روش بـتن ریـزی 2 تکـــه اسـتخــر، یکی از آسیب پـذیـرترین نقـاط، مـحل تلاقـی بتـن کـفـــ و دیـواره هـای کاســه اســتخــر محـسـوب میگــردد.
کـه با استــقـرار دقیـق نوار واتـرستـاپ، ضمن اجراء صحیح مراحل آرماتوربندی و بتن ریزی، از احتـمـال نشـت آب در این نقـاط کاسته خـواهـد شـدـ..
»» استـفــاده از نــوار واتــراسـتـاپ؛ در بتـن ریزی 2 مرحلـه ای[بـتن ریـزی دوتکــه] الــزامـی میباشـد!..
شایسـته است نــوار واتـراســتاپ؛ با دقــت و بــصورت ثابت، در محل صـحیح نـصــب گــردد.
در این مرحله ابتدا دور تا دور مکان مورد نظر علامت گذاری میشود؛ سپس عملیات خاکبرداری انجام میپذیرد. [گودبرداری استخر توسط ماشین آلات خاکبرداری مانند باب کَـتــ و یا توسط نیـروی انســانی]
»پس از همـوار نمـودن کــف و دیـواره های مکــان گــودبرداری شده؛ مرحله آجـرچـینی استخـر میباشد.
بعد از پـایان آجـرچینی دیوار استخر؛ کـف استخـر توسط بتن مِـگـر [یا بـتـن نـظافت] پـوشش داده شده و سطح آن هـمـوار میگـردد.
» پس از خشک شدن بتن مِـگر؛ شبکــه نخـسـت آرمـاتور کاسـه استخـر[مِــش] اجــراء خواهـد شـد. [در این خصوص مطالعـه مطلب آرماتوربندی استخر پیشنهاد میگردد..]
در مرحله بعدی از ساخت استخـر؛
لـولــه گـذاری ها انجام میشود و لولــه های ورودی و خروجی آب استخر، بصورت انتـظار تا محل اتاقک تاسیسات استخر تعـبیه میگردد. {لوله های دهش و مکش آب استخر و جکوزی}
»» مرحله بعــدی در ساخت استخر، اجراء شبکـه دوم آرمـاتور[مِـش] میباشد.
[آرمــاتوربندی استخر بـا بستن شبکه مِـش؛ در کلیه نقاط کف و دیواره استخر انجام میشود و اصولاً متشکل از 2 لایه شبکه میباشد که ضخـامت میــلگــرد و فـواصـل آنهــا، طی محـاسبات مشخص میگـردد.]
بطور معمول میلگرد مناسب جهت ساخت استخـر؛ سایز 12 / 14 ، از نوع آجـدار/ A3 میباشد. {تهیه وتنظیم لیستوفر، به همین منظور انجام میپذیرد}
»پس از اتمـام آرماتوربندی و مهار مناسب میلـگـرد ها, قالب بتن بسته خواهد شد. [بسته به نوع اجرا پروژه؛ قالب یک یا دو طرفــه]
سپس عملیات بتن ریـزی بخشـهای کف و دیواره استخـر، بصورت مجـزا یا همــزمـان، ضمن استقرار نـوار واتر استاپ انجـام میپذیرد. [مکمل ها و روان کننده های بتن، نظیر سوپر ژل میکرو سیلیس در این مرحله افزوده میشود. عیار بتن کف و دیواره استخر بطور معمول 350 و 400 میباشد.]
عیــار بـتن چـیـست؟
منظور از عـیـار بتن یا مـلات، مـیزان سـیمــان استـفـاده شـده در بـتـن یا مـلات، در واحــد حـجــم مـیباشد..
[واحــد حجـم بـتن در ایـران مــترمکعب اسـت.]
بعنوان مثال: منظـور از عیــار بتن 350 :
در هــر متر مکعب بتن فـونداسیون، 350 کیــلوگــرم سیمــــان[معــادل 7 پــاکـت 50 کیـلوگـرمی] استفـاده شـده است..
»» مـرحله بعـد؛ سیمــانکاری و آب بــنـدی نهــائـی استخـر میباشد که توسط افزودنیهای پـایـه سیمـان انجام مـیـپذیـرد.
»» پس از پـایـان مــرحله سیمــانکــاری استخـر؛ ســرامـیک استخــر نصـب خـواهد شد؛ که اجـراء این مرحلـه نیـز از اهـمـیـتــ ویــژه ای برخــوردار مـیباشــد..
»» در حـال حـاضـر، انـواع مختـلـفی از سرامـیک، بمنظور جلـوه بخشیدن به ظاهـر کاسه استخـر و محیــط پیــرامون آن مورد استـفـاده قرار میگـیرد.
» ساخت بــار استخـر به یک مـیز و چـند نیـمـکت جهت نشـستـن درون آب استـخـر خـتـم میـگـردد.
در واقـع مطـابـق تصـاویر زیر، شــناگـران جهـت رفـع خـسـتــگی، نوشـیـدن و اسـتفـاده از خوراکـی هـا، بـدون نیاز بـه خـروج از آب اسـتخـر، ضمـن قــرار داشـتن در آب و اسـقـرار بر روی این نیـمــکـت هـــا [صـنـدلـی بــار اسـتخــر نــامــیده مـیـشـود] ضـمـن رفــع عـطـش و گـرسـنـگـی، لـــذت و آرامـش ویـژه ای بـه همـراه خـواهـد داشـت.
بعـنوان مثـال؛ با وجـود میـز و صـندلـی بـار در اسـتـخـر هـای روبـاز، زمـان استـفـاده شنـاگـران در فصـول سـرد سـال، بـرای نوشـیدن و تـنـاول؛ مــلـزم بـه خـروج از آب گـرم اسـتـخـر نخـواهـنـد شـد..
فـرایند تــصفیــه آب استــخــر[مـانـنــد:الکـتــروپـمپ تصفــیه آب، فیــلتـرشــنـی/یا فیــلتـر کارتـریـجی/ و یا فیــلتـر دیــاتـومــه/
ضـدعـفــونی از طریــق کــلـــر؛ یا از طریق استخـراج یـون “CL” نـمـک [NaCl]/ و یا توسـط دسـتگـاه کـلـرزن اتـومـاتـیـک[مـتـداولــتر]، اوزون ژنـراتــور، اشــعـه فـرا بـنـفـش [UV]
»ضـدعفونی آب استخـر توسـطگـاز اُزُن و اشعهماوراء بنفش [یـو.وی]
گــــــــاز اُزُن»» استـفـاده از گاز ازن یکی از روش های نوین در ضدعـفونی آب میباشد. ازن O3به صورت طبیعی در طبیعت یافت نمیشود. در واقع با تحت تابش قرار دادن O2[اکسـیژن]ازن تولید میشود. ازن برخلاف کلر هیچ باقیمانده ای در آب ندارد و سبب سوزش چشم و اثرات از این قبـیل نخـواهد شد.
در صورتی که دستگاه ازن ژنراتور و کلرزنی تواماً استفاده شودسبب کاهش مصرف کلر تا 80 درصد میگردد.
»میزان تزریق ازن: دوز تزریق ازن حدود نیم تا یک گرم به ازای هر مترمکعب میباشد که این مقدار در پساب ها و فاضلاب بالاتر و بستگی به حجم آلاینده ها دارد.
ازن یک اکسید کننده و ویروس کش بسیار قوی و ماده ای موثر برای گندزدایی و ضد عفونی آب استـخـر و جکــوزی به شمـار میـرود.. ازن با فرمول شیمیایی O3تحت شرایط هوای آزاد، گازی آبی رنگ با بوی زننده است.
هنگامی که ازن در آب تجزیه میشود، رادیکال های آزاد هیدروژن پروکسی [HO2] و هیدروکسیل [OH] تشکیل میشوند که ظرفیت اکسید کنندگی بسیار بالایی دارند و نقشی مهم در فرایند گندزدائـی ایـفــا میـنمــایـند.
این سیستم با روشـهای تخلیه الکتریکی [کــرونــــا] یا اشـعـــه UVبا شکست اتم اکسیژن O2به دو اتــم Oو پیوند آن با یک اتــم اکسیژن دیگر، گاز ازن ناپایدار O3را تشکیل میدهــد.
استفـاده از این سیستم با تکنولوژی جدید و بهبود عملکردش در دنیا به سرعت در حال گسترش است.
ازن تولید شده در دستگاه ازن ژنراتور، مولکولی غیر آلی با ســه اتــم اکســیژن است. ازن به شکل گاز در لایه بالائـی جـــو زمین انباشته شده است و همه آنـرا به عنوان لایه محافظی در مقابل اشعه زیان آور ماوراء بنفش خورشید » میـشناسند.
درواقع این گاز زمانی تشکیل میگردد که مولکولهای O2توسط پرتوهای فرابنفش یا قوس الکتریکی به 2اتــــــم اکسیژن مجــزا تفکیک میشود. این اتم های آزاد اکسیژن میتوانند در گروه های سه تایی ترکیب شده و عنـصــر ازن را به وجود آورند.
اشــعـه فرابنفش[UltraViolet]»»
یا به اختصار UV، موجی است در گستره امواج الکترومغناطیسی با طول موجی در محدوده ۱۰ تا ۴۰۰ نانومــتر که کوتاهـتر از نور مرئی و بلندتر از پرتو ایکــس است. به بیانی دیگر انرژی آن کمتر از پرتو ایکس، ولی بیشتر از نور مرئی میباشد.
اشـعـــه UV در نور خورشید موجود است و تقــریــباً شـامل ۱۰٪ از تمام امواج منتشر شده از سطح خورشید میشود. طــول مــــوجهای کــوتاه اشعــه فــرابنــفـش میتواند باکــتـری ها و سایر ارگانــیـســم هایکوچک را از بین ببرد.
به همین دلیل برای ضــدعـفـونی نمــودن سطوح مانند اتاق های بیمارستانها و حتی مواردی برای پرندگان و یا آکواریوم هم مورد استفاده قرار میگیرد. از پرتو فرابنفش برای ضدعفونی آب اسـتـخــر و جـکـــوزی، مواد خوراکی، تجهیزات پزشکی و لوازم صنعتی و غیره میتوان استفاده نمود.
برخلاف بسیاری از ضدعفونی کننده ها، اشعـــه U.Vیک فرایند فیزیکی است که به زمان تماس جهت غیر فعال سازی مواد بیماری زا ، بستگی دارد. برای رسیدن به غیرفعالسازی ، اشـعـــه U.V باید توسط میکروارگـانیــسـم جذب گردد.
بنابراین هر عاملی که از رسیدن اشعه UV به میکــروارگانیسمـهــا جلوگیری شود؛ باعث کاهش تاثیر ضدعفونی خواهد گردید. میزان pHروی خاصیت ضدعفونی توسط اشـعــه UV تـاثـیری نـدارد.
شـایان ذکــر اسـت؛ اشـعــه مــاورا بنفـش نیـز باعث کاهـش مصـرف کــلر به میــزان قـابل توجـهی خـواهـد شــد..
» از دلایل ارجحـیـت اشـعــه فــرابنفــش نسبت به سـایر روشـهـای ضــدعفــونــی: عــدم نـیاز به حمل و نقل و انبار مواد شیمیایی . // تـغـیـیرات PH و دما، کارائـی آن چندان دچــار تغیـیــر نمـیگـردد. // فراورده جانبــی به وجـود نمیآورد. // ایجاد طـعــم و بوی شیــمیـائـی نمیــکـند. // زمان تمــاس لازم برای گــنـدزدائـی از این روش بســیـار کوتـــاه میـباشــد.
بخش دوم از تـجـهـیـزات مـرتــبـط بـه تاسیـسـات اسـتـخـر شـنا،
» برخی لــوازم و تجهیزات ســاخت اســتخــر شــامل: چـــراغهــای استـخــری و لــوازم نــورپـردازی، هَــنــدریـل [دستگیــره استیل/ Handrail]، آب نمــا (واتــرفــال)، نـــردبــان استخری، تــختــه استــارت، دایـــو، گــریـل (گــاتــر) دور استخــر، دستـگـــاه مــوج سـازاستــخــر بی پـایـان(Endless Swimming Pools), بلنـدگـو درون آب (اسپـیـکــراستـخــری)،اسـکـیـمـــرو ..
♫پـخـش موزیـکـــ زیــر آب استـخــر
» پرشین اسـتخــر مـفتـخــر است جــدیدتــرین سیـستم هــای پخــش مــوزیکـــ درون آب استـخــر را بــا بهـتــریــن بــرنــد هـــای مــوجـود دنــیـا طــراحــی و اجــــراء نمـاید. {نمـونـه اخـیـر اجـراء شـده از پـخـش مـوزیکــ زیـر آب اسـتـخـر، در پــارک آبــی پـرشـیـن کـرج قـابـل ملاحظــه میـباشـد..}
لــذت شـنا بــا نــوای مــوسیقی زیــر آب استـخـر، میتــوانــد در نــوع خــود بسیـار جـــذاب بــاشـد؛ همـچنیـن پـخش مــوزیکــ مـورد عـلاقــه، زمــانی که آرام در حـــال شنـا هســتیـد، آرامـش کــم نظــیری برایتان به ارمغــان خــواهد آورد..
به همین منظـور، با توجـه به عـدم وجـود موسیقـی متـناسب با محـوطـه و شـرایط خـاص استخـرهای سرپوشـیده و روباز، کـانالـی در “سـانـدکِـلاود | Sound Cloud ” بــرای عــاشــقـان مــوزیکـــ گــردآوری شده است. با عضویت و دنبال کردن این کانال، برای نخـسـتـین بـار، به طــیـف وسیــعی از موسـیـقـی مـنـتـخـب و متــناسـب مـحیـط پیـرامونـی اسـتخـر دسـت خـواهـید یافــت:
اجـــراء اســتـانـدارد و درجــه یکــــ، بــا قـیـمتـــ رقـــابتــی و دســت اول تــهــــران [بــــدون واسطــــه، بدون برون سـپاری پروژه به پیمـانـکاران غـیر]
قابل ارائه در کلّــیــه منــاطق کـشـــور، بهمــراه ارائــه بـیـمـه نــامـه رسـمــی!..
✔کــلیـه تـجــهـیـزات، لــوازم و تـاسیسات مــورد اســتفــاده در مجمـوعـه پرشـین استخـر، دارای ضمــانت معــتبـر و اورجـیـنـال میباشد.
در این خصـوص بـا تــوجــه به بــودجــه در نـظــر گــرفتــه شــده کــارفــرمـا و بــنا بـه درخـواسـت ایـشــان،
از بهتـرین برنـد هـای تولید کننـده لـوازم و تجهیـزات[امریکـایی/ اروپـایی] جهت پیــاده سازی تاسیسات پروژه هـا استفـاده خواهـد شد.
✔برخـی از خدمـات بـخش طـراحـی و ایــده پــردازی پـرشین استخــر:
طــراحی 3 بــعــدی استخـر / آب نـمــــا / محـوطــــه سـازی [Landscape Design] / طــراحی سونـا و جکـوزی/ طـراحی و محـاسبــــات مـربـوط بــه سـرسـره هــای پــارک هـای آبـی و..
» پیـش از تحــــویـل پـــروژه هـا، شماتیـک اولیـه و طــرح سـه بعـدی نـهـائی بـه کـارفـرمایـان محترم قابل ارائه خواهد بود. در صـورت صـلاحـدید کــارفرمــــا، ایجاد تغـییــرات در طـــــرح سـه بـعدی [بـدون محـدودیت در تـعـدّد تغـیـیـرات] مقـدور میباشد. در نهــایت، عـیـنـاً طـــرح پذیرفـته شـده و نهــائی اجـراء خــواهــد شد.
»بمـنظـور آشنـائـی بیـشتـر بــا انــواع طــراحـی هـای استـخــر و جــکـوزی، از بـخــشنـمــونه طـراحـی استخر و جکوزی بــازدیـد فـرمـائـیـد.
در واقـع هـزینۀ کـل اجـراء هـر متـرمربـع از یک استخـر، نسبت به ابعـاد بزرگـتر یا کوچکــتر از آن قـابل تـعـمیـم نمـیباشـد..
بطور مثال: چنانچه هزینه تقریبی اجراء از گودبرداری تا مرحله بهره برداری کامـل از یک استخر شنا بهمراه نصب تاسیسات تصفیه و سرامیک؛ با ابعاد 6 * 3 متـر و عمق میانگین 1.7 متر، معـادل 200 میلیون تومان در نظـر گـرفته شود[فـرض]
با توجه به تجربیات تیم اجرائی پـرشـیـن اسـتـخـر و تصـدیـق سـازنـدگان تخـصصـی اسـتخـر در کشـور، کاشـی الــبـرز از دوام و کـیفـیت قـابـل قـبولـی برخـوردار میباشـد.
سـایر برنـد های کاشـی و سـرامـیـک اسـتخـری موجـود در بازار ایـران (که تعداد آنها نیز انگشت شمـار است)، تا به این لحظـه تنـها بطور نسـبی موفـق به جـلـب رضـایـت مـشتـریـان گـردیده انـد.
شـایان ذکــر است؛ اخـیــرا شـرکت های تولید کننده ایرانی، اقــدام به تـولـیـد سـرامـیـکــ های اسـتخـری با ظاهـری مـتفـاوت نمـودنـد.
اما با توجه به نوظهـور بودن این محـصولات، تنهــا با گـذشـت ســالهــا استـفـاده در پروژه های مختلف، میـتـوان راجــع بـه دوام و کـیـفـیـت ایـن محـصـولات نـظــر قطـعـی داشت..
چـرا لولـه، اتصـالات و شیرالات UPVC جهت لـولـه کـشـی اسـتـخـر بهتـرین انتـخـاب است؟
بـاتـوجــه بـه این نـکتـه کـه زمـان اجــراء لـولـه کشـی کـاسـه استـخـر پیـش از مـرحـله بـتـن ریـزی میـبـاشـد؛ بنـابـرایـن بخـش عـمـده لـولــه و اتـصـالات اسـتـخـر بـرای هـمـیـشـه در بــتن مــدفــون خـواهـد شــد.
به ایـن علـت هـنگـام بـررسـی و انـتـخـاب بهـتریـن نـوع لـولـه، شـایسـته است میـزان سـازگــاری مـتریـال اسـتفـاده شــده بـا رفــتـار بــتـن نیــز مـورد تـوجـه قـرار گیـرد.
ســازگــاری قـابل قـبـول عنـاصـر تشکـیل دهـنده لولـه UPVC بـا بـتـن،هنگـام انــدود شــدن توسط بـتن، از مزایــا و برتری هـای ایـن نـوع پـلیـمـر، همچنین علت اصلی استفـاده از UPVC در لولـه کشی تصفیه استخـر به شـمــار میـرود.
هـمینطـور در خصـوص نحـوه اتصـال UPVC، میـتـوان بـه عـمـق هـمـپوشـانـی بـالا (در اتصـال های چسـبی) و آب بنـدی کامـل در اتصـالات اوریـنگــ (پـوش فـیت) اشـاره نـمـود.
☑ لولـه کشـی UPVC “یو پی وی سی” (از نوع چسـبی) توسـط کـلـیـنـر، پـرایـمــر و چـسـبUPVC فـشــار قـوی مخـصوص انجـام میـپـذیـرد.
نتـیـجـه اجــراء صحـیـح ایـن مـرحـلـه، مـنـجـر بـه هـم پـوشـانـی کامل بخـش هـای الحـاق شــده و در نهـایت حصـول اطـمیـنان از آب بـنـدی کــامـل مدار لوله کشی خـواهـد شـد.
بمنـظـور اطـلاع از قـیـمت هـا و خـریـد لـولـه، اتصـالات و شـیـرآلات UPVC اسـتـخـری، لـطفـاً با مشـاوریـن بخـش فـروش مجـمـوعـه پـرشـیـن اسـتخـر در ارتبـاط باشـید
به طوری که امکان شنا کردن فـرد، حتی برای مسافتـی کوتـاه مـیـســر گــردد..
★ برهمـین اسـاس، حداقـل ابعـاد و انـدازه توصـیه شده جهت طـراحـی طـول و عـرض اسـتخـر شـنای خانگـی به ترتیب 19.7ft) 6m) و 13.1ft) 4m) بـا عـمق 1 متـر خـواهـد بـود.
به عنوان یک قاعده سر انگشتی و اجمــالی، تامین شرایط آسایش شناگران، مساحت کاسه استخر بر اساس تعداد افرادی که به طور همزمان در استخـر، شنا خواهند نمود، به ازای هر نفر حـدوداً 4 متر مربع در نظر گرفته میشـود.
شکـل هـندسـی(طـراحـی) و ابعـاد استـخـرهای شـنا
ابعــاد اسـتخـرهای قهرمـانی، آمـوزشی و شـیرجــه در سطـح بین الـمـللـی بایـد بر مـبـنای اسـتـانـدارد های مـنتـشـر شـده از سـوی فـدراسـیون جهـانـی شــنـا (فـیـنـا FINA) تعـیـیـن میـشود.
در واقـع نـوع کاربــری استـخـر اصلـی تـرین معـیار برای تعـیـین شــکـل و ابعــاد آن محـسوب میگـردد.
بعنـوان مـثال» در مــواردی که کاربری اسـتخـر صرفـاً مقـاصـد آموزشی باشد، بهترین انتخاب استخـری مستطیل شکل است.
برای اسـتخـرهای صرفًــا تفریحی نیز میـتـوان از شکل های متنوع هـندسی، غیرهنــدسی و ترکـیبی نیـز استفـاده نمـود.
علاوه بر کاربری، جنـس سازه و بدنه اسـتخـر نیز در انتخاب شکل استخـر تاثیر گـذار خواهـد بود.
استخرهایی که تـوسط بتن مسلح اجــراء میـگـردند، غالـبا قـابلـیت اجــراء به هـر شکلـی را خـواهـند داشـت.
»» هـزینــه اجــراء اسـتخـر به شـکل غـیر از مربـع و مستطیل، به دلیل پیچـیدگـی در اجـراء فونـداسیون، آرماتوربنــدی و قـالـب بـندی بتـن،
انـدکـی بیشتر از استخـرهای مستـطیل شکل خواهــد بـود..
✪ نکـات حـائـز اهمـیـت در طـراحـی اسـتخـر
و محـاسـبه سـازه اسـتخـرهـای بـتـنـی
☑ طـراحـی و تـنـظـیم لـیـســتوفــر آرمـاتـورهـا، بررسـی نتـایج آزمـایش خـاکـ، و آنـالـیز مقــاومـت فـونـداسـیـون کاسـه اسـتـخــر در برابـر تنـشهــا، جهت پیشـگـیری از نــفـوذ و نشـت آب (فـشـارمـنفـی/ فشـار مـثـبـت)
و بروز مشـکـلات ناشـی از عـدم طـراحـی و محـاسبـه صحـیـح، با توجـه به شـرایط هـر پروژه. [بررسـی آزمـون خـاکــ، محاسـبه قطـر و فـواصل شبــکه مِـش آرمـاتــور.]
هــدف از آزمایش خـاک، مطالعه رفـتار خاکهـای چسـبـنـده ودانـهای، ضمـن سـنـجـش پتـانسـیـل روانگــرایـی ماسـه و بررسی خـواص آبگــذری خـاکــ توسـط آزمـون های پیـشـرفـته مهندسی مکانیـکــ خـاکـــ میـباشـد.
✔️ طـراحـی فلـودیاگــرام لـولـه کشی کاســه اسـتخــر، طـراحی و محاسـبه تجهـیـزات سـیـرکـولـه [سـیرکـولـیـشن=سـیرکـولاسـیون: گـردش]، تصفــیه و ضــدعـفــونی آب اسـتـخـر، متـناسب با حجــم آبگـیـری، شکـل ظاهــری و نــوع کــاربـرد آن.
»» بررســی خـواص فـیزیکـی و شیـمیائی خـاکــ و ارائـه نتـایـج به مهـندس نـاظــر تــیم جهت تـعیـین عــیار و حجــم بـتـن، میـزان افـزودنـی های مـناسـب و سایر اطلاعات مورد نیـاز،
و آگاهی از وجــود احتمـالـی عـناصـر شیمـیائی سمـی در خـاکــ مـنطـقـه پـایلـوت، از موارد قابل توجه پیش از اجـراء خصـوصـا پروژه هـای عمومـی میباشد.
تخلـیه آب های زیر سطحی
[آب های زیر زمینی]
هـدف از تخـلـیه آب های زیر سطـح، در محـل اجــراء استـخـر
⓵ کاهش دائمی سطح آبهـای زیرزمـیـنی.
⓶ پیشگیـری از تجـمـع آبهـای زیر سطحی و تحـمیل فــشـار مجـاور کـاسه استـخـر که در نـهـایـت موجـب انـتـقــال نیـروی مضــاعـف رو بـه بالا و بـروز آسیـب به فـونـداسیـون اسـتخـر میگـردد.[فشــار منـفـی]
» بمـنظـور تخـلـیه آب های زیـر سطـحی محـل اجـراء اسـتخـر، عـمــومـاً از لـولـه های سفـالی بـدون لـعـاب و یا لولــه های پلـیمـری اسـتفـاده مـیگـردد.
در مواردی که خاک منطقه دارای دانه های ریز است؛ میـتوان از لولـه های بتـنی توپـر و یا لـولــه های سفالـی لـعـاب دار به همراه اتصالات درز بـاز استفاده نمـود. »» لوله های بتنـی تــوپـُـر، در صـورت عـدم استفـاده از روکـش محـافـظـتی مـناسب جهت آبهـای زیر زمینی دچـار آسیب خواهـند شـد.
طرح کلـی تخلـیه آبهای زیر سطحـی محـل اجــراء اسـتخـر به وضعـیت سـایـت بسـتگـی دارد. در بسـیـاری از مـوارد، تخلـیه آب پیـرامـون کاسـه استخـر و هـدایت آن به مسـیری دیگـر، بـهترین راهـکـار به شـنــار میرود.
در واقـع هـزینۀ کـل اجـراء هـر متـرمربـع از یک استخـر، نسبت به ابعـاد بزرگـتر یا کوچکــتر از آن قـابل تـعـمیـم نمـیباشـد..
بطور مثال: چنانچه هزینه تقریبی اجراء از گودبرداری تا مرحله بهره برداری کامـل از یک استخر شنا بهمراه نصب تاسیسات تصفیه و سرامیک؛ با ابعاد 6 * 3 متـر و عمق میانگین 1.7 متر، معـادل 200 میلیون تومان در نظـر گـرفته شود[فـرض]
با توجه به تجربیات تیم اجرائی پـرشـیـن اسـتـخـر و تصـدیـق سـازنـدگان تخـصصـی اسـتخـر در کشـور، کاشـی الــبـرز از دوام و کـیفـیت قـابـل قـبولـی برخـوردار میباشـد.
سـایر برنـد های کاشـی و سـرامـیـک اسـتخـری موجـود در بازار ایـران (که تعداد آنها نیز انگشت شمـار است)، تا به این لحظـه تنـها بطور نسـبی موفـق به جـلـب رضـایـت مـشتـریـان گـردیده انـد.
شـایان ذکــر است؛ اخـیــرا شـرکت های تولید کننده ایرانی، اقــدام به تـولـیـد سـرامـیـکــ های اسـتخـری با ظاهـری مـتفـاوت نمـودنـد.
اما با توجه به نوظهـور بودن این محـصولات، تنهــا با گـذشـت ســالهــا استـفـاده در پروژه های مختلف، میـتـوان راجــع بـه دوام و کـیـفـیـت ایـن محـصـولات نـظــر قطـعـی داشت..
چـرا لولـه، اتصـالات و شیرالات UPVC جهت لـولـه کـشـی اسـتـخـر بهتـرین انتـخـاب است؟
بـاتـوجــه بـه این نـکتـه کـه زمـان اجــراء لـولـه کشـی کـاسـه استـخـر پیـش از مـرحـله بـتـن ریـزی میـبـاشـد؛ بنـابـرایـن بخـش عـمـده لـولــه و اتـصـالات اسـتـخـر بـرای هـمـیـشـه در بــتن مــدفــون خـواهـد شــد.
به ایـن علـت هـنگـام بـررسـی و انـتـخـاب بهـتریـن نـوع لـولـه، شـایسـته است میـزان سـازگــاری مـتریـال اسـتفـاده شــده بـا رفــتـار بــتـن نیــز مـورد تـوجـه قـرار گیـرد.
ســازگــاری قـابل قـبـول عنـاصـر تشکـیل دهـنده لولـه UPVC بـا بـتـن،هنگـام انــدود شــدن توسط بـتن، از مزایــا و برتری هـای ایـن نـوع پـلیـمـر، همچنین علت اصلی استفـاده از UPVC در لولـه کشی تصفیه استخـر به شـمــار میـرود.
هـمینطـور در خصـوص نحـوه اتصـال UPVC، میـتـوان بـه عـمـق هـمـپوشـانـی بـالا (در اتصـال های چسـبی) و آب بنـدی کامـل در اتصـالات اوریـنگــ (پـوش فـیت) اشـاره نـمـود.
☑ لولـه کشـی UPVC “یو پی وی سی” (از نوع چسـبی) توسـط کـلـیـنـر، پـرایـمــر و چـسـبUPVC فـشــار قـوی مخـصوص انجـام میـپـذیـرد.
نتـیـجـه اجــراء صحـیـح ایـن مـرحـلـه، مـنـجـر بـه هـم پـوشـانـی کامل بخـش هـای الحـاق شــده و در نهـایت حصـول اطـمیـنان از آب بـنـدی کــامـل مدار لوله کشی خـواهـد شـد.
بمنـظـور اطـلاع از قـیـمت هـا و خـریـد لـولـه، اتصـالات و شـیـرآلات UPVC اسـتـخـری، لـطفـاً با مشـاوریـن بخـش فـروش مجـمـوعـه پـرشـیـن اسـتخـر در ارتبـاط باشـید
تـاریـخچــه شـنـا و پـیــدایش اسـتخــر شـنـای همـگانی
براسـاس شواهــد، قــدمـت شـنـا و شــنـاگــری بـه۲۶۰۰ ســـال پیــش از مــیـلاد مـسـیـح،در تـمـدن مـصــر و به دنبـــال آن، در تمـــدن هــای آشـــوری، یـونـــان و روم بـاســتـان بـاز میـگـردد.
نخــستـین اسـتـخـر عـمـومـی در جــهــان
‘حــمـــام بـــزرگ‘ نـام نخـسـتیــن استــخـر عمــومــی در جهـان باستــان بـوده کـه بـیش از ۵۰۰۰ ســــال گـذشـتـه در منطـقــه مـوهـنـجـو دارو، از شهرهــای کشــور پاکـســتان کشــف گـردیده اسـت.
در زمــان یونــانـیــان و رومــیـان باســتـان، شنـا جــزو آمـوزه هـای نـظامـی بوده و همـاننـد فـراگـیری خوانـدن و نـگاشـتن، از آمـوزش های اجـباری نظـامـیان آن زمـان محسـوب میـگـردیـد.
نخـسـتیـن مسـابـقـات شــنا در دنیـا
قدمت ورزش شنـا در مـشـرق زمـین به قـرن یکـم پیـش از مـیلاد مسـیح بـاز مـیگـردد.
ژاپـن مــکانیـسـت کـه شـواهــد و مـدارک مـوثّـقـی از برگـزاری مـسـابقـات شـنـا در آن یافـت گردیـد. بر اسـاس این مدارک در قــرن هـفــدهـم بـه دسـتـور حکــومـت، ورزش شنــا به صـورت اجبــاری در مــدارس این کشـور تـدریس میـشـد.
»»مسـابقـات سازمــان یافتـه شـنا در قـرن ۱۹ مـیلادی، پیـش از ورود ژاپـن به دنیــای غــرب شکل گــرفـت.
» از قـرار معـلوم مـردم ساحـل نشیـن اقیــانوس آرام، بــه کـودکانشان همـزمـان با راه افتـادن یا حتی پیـش از آن، شــنـا می آموخـتنـد.
نشـانه هـائی از مـسابقـات گـاه و بیـگـاه مــیان یونـــانیـان باسـتـان نیز یافـت شده و همـچنین، یکی از بوکسـورهـای مـشهـور یـونـانـی در آن دوران، شنـــا را به عــنوان تمــریـنی مهـم در برنامـه ورزشـی خـود گنـجـانـیـده بود. [قدمـت آگاهـی بـشـر به تـاثیــر چـشمـگیـر شـنـا بر آمـادگـی جسمــانـی..]
سـال ۱۸۴۶ اولیـن مســابقـه شـنا در مــسـافــت ۴۴۰ یـــارد (معادل 402.336 مـتـر) در استـرالـیا برپــا گـردیـد. پـس از آن، هــر ســالـه ایـن مســابقــات به طـور منـظــم بـرگــزار میشود.
»» باشگــاه شـنای «متـروپـولـیتـین» لنـدن در ســال ۱۸۶۹ تأسـیس شــد کـه بعــدهــا به انجـمـن شنــای غــیر حــرفـهایتـغـیـیــر نام یـافـت.
این باشگاه در واقـع هیـأت رئیـسـه شـنای غــیر حــرفــهای بـریتانــیا به شــمــار میـرفت. پس از آن، فـدراسیـون هــای مــلی شنـا در چنـد کشـور اروپـایی دیگر از ســال ۱۸۸۲ تا ۱۸۸۹ شـکل گــرفـت.
✓انــواع اسـتـخـــرهــای شنــا عمـومی /خصـوصی
»» اسـتـخـرهــا بطــور کلــی از جـنـبه اسـتـقــرار و مـوقـعیـت مکـانی، بـه دو دســتـه اجمــالـی تـقسـیــم میشوند
2»استخـر شنـاعمـومـی[استـخـر همگانی]، قابـل استفـاده برای افـراد مسـلط به ورزش شـنـا میباشد. بـطـور معمــول از عـمق 125 سـانتیمـتر تــا عــمق 350سانتیمـتر در نظر گرفتــه میشود.
در ايـن استــخرهـا، فـواصـل خطـوط شنـای كـــنـاره هــا از لـبه استــخــر بـه 25سانـتيـمـتـر كاهـش مي يـابد؛ در اين صورت اسـتخـر 4 خــطــی دارای 8.5 مـتـــــــر عرض و استخــر 5 خطــی دارای 10.5 مــتــر عــرض خواهد بود.
استخــرهــای ویژه مسابقـات رسمــی و بيـنالـمـللی دارای 50مـــــتــــر طـول و 8خـط شنــا، هــر يـك بــه عـرض 5.2 متــــر میـباشند كه با احتساب دو فـاصلــه 50 سانتـیمتـری از لـبـــه هـای كـنـار استخـر، ابعـــاد كلـی بــه 21×50 متــر خواهـــد رسيــد.
» استـخـرهای عمـومی اســتاندارد ویـــــژه مسـابقــات، شــامل ابـعـاد و مـشخصات مـعـیّنی میباشند؛ کـه با رعـایت این اصــول، استخـر در کـلاس اسـتخـرهـای استــانـدارد قـهــرمـانی و مـسـابقــاتی قرار خـواهـد گـرفـت.
» قـابل توجـه آنـدستـه از همـوطـنانی کـه در صـدد تاسـیس مجـمـوعه های ورزشی، تفـریحی و درمــانی آبـی {اسـتخـر عمـومـی /همگـانـی} هـسـتنـد؛ لـطـفـاً به این نـکـتـه مـهــم تـوجــه فــرمــایـنـد:
★★» بمــنـظـور پیـاده سـازی و احـداث مـجـمـوعـه استـخـر عـمــومی، هـیـچـگونـه الــزام و اجــباری در خصـوص سایـز و شکل کاسـه اسـتخـر وجـود نـــدارد..
»» از دیدگاه قــوانـیـن موجـود، در مورد احــداث مـجـمـوعــه های آبـی و اسـتخــرهـای عـمـومی سـرپوشــیده یا روبـاز با اشـکال هنــدسی مخـتلـف [و یا غـیر هنـدسـی] همـچنین ابـعــاد خاص برای کـاسـه اسـتـخـر، هیـچـگـونـه محـــدودیّـتـی عنـوان نشـده اسـت.
» باسـتـثـناء مــواردی که هــدف کــارفــرمـا، تــأســیــس مجمــوعـــه ورزشــی بـمنـظـور برگــزاری مســـابقـــات قهــرمـــانی شــنا بـــاشــد.. [که با این وجود، الـزامـات ویـژه بهــمــراه امــکانات خـاصی مــورد تــوجــه قــرار خواهــد گـرفت..]
همـوطـنان عزیـزی که تـصـمــیم به اجــراء اسـتخـر هـمــگانی دارنـد؛ لـطفــاً در این خصــوص هوشــیار باشند..
نگـاهی عــمــیق و قـابـل تأمّـل، به میـزان کـارآئـی استخـرهـای همـگانـی در کـشــور[اسـتخـرهای عـمــومـی]
»» مقـدمـه: در قـــرن بیـست و یکــم؛ بــا تــوجــه بـه ســهولت در دسترسـی به منــابع اطــلاع رسـانـی؛ شــوربـخـتـانـه، بدلــیل فقـدان آگــاهی کــافی، عدم کنکاش فـردی، اطـلاع رسانی ناکــافی ودر برخی مـوارد نادرسـت در این خصـوص،شـاهد اجراء استخرهـایی با سایز و ابــــعــاد نـاکــارآمــد، در برخـی مجموعه های همگانی کشــور هـستیـم..
تبعـات نـاشی از سهـل انگـاری در طـراحی و عـدم الـتفـات به نیـازسنـجی در بخشهـای کلـیدی مجـموعـه، طـی گـذشـت مـدتی نسـبـتاً کـوتاه، گــاهــاً زمـینه سـاز ایـجــاد نارضـایتی ها و به طبـع آن کاهـش تعـداد مراجعـین به ایــن مــراکــز میگـردد.
★★★
»» سـرانجــام، خسـارات ناشـی از این آسـیب هـا، بطـور مستقـیم متـوجـه مالکـین مجمـوعه هائی با نقـصـان های ذکـر شده خواهـد شد..
بدین ترتـیب مالکین و کارفرمایان محترم پس از بهـره برداری از این طیف استخرها و بررسی نتایج شـهودی، به این نتیجه خواهند رسید کهعمـلاً نیـاز بـه اختصـاص چنـین ابعـاد و انــدازه استـخـری در مـجموعـه وجـود نداشـته اسـت!..
»»اجـراء چنین مجموعـه های آبی باابعــاد قـانونی کـاسه استــخـر بدون ارائه منطـق و هـدفــ مشخص،
صرفـاً موجـب اِشــغـالـی فضـــا و بِـلا استفــاده واقــع گـردیدن بخــش وسیـعــی از مســاحت کـل مجمـوعـه خــواهد شـد..
[باحتسـاب حـواشــی مورد نیاز و غـــیـــر قــابـــل استـفــاده در اطراف کاسه استـــخــر.]
★★★
»» پـیـشـنــهـاد شرکت پـرشـیـن اسـتـخــر در خــصــوص طراحی مجموعه و ابــعــاد کــاســه اســتـخــرهای عمـومــی:
»» در عـوض تخـصـیـص بخش عمـده ای از فضـای مجــموعه تنـها به یکــ اسـتـخــر بزرگـــ با ابـعاد ویـژه مســابقــات،
باتوجه به نیـازسنجـی ها و امکــانات مـورد نیـاز منطـقه اجـراء،با صـرف هـــزیـنـه هایی بـرابــر و حـتی کــمـتر از اجـراء یـک استــخـر وســیع،
دسـت کـم 3 اسـتـخـر با ابــعاد کـــوچکــتر، با 3 کـارائـی مـختـلـف و مفـیـد، میتـوان بـه جـاذبـه هـا و در نتــیـجـه افــزایش مراجعـیـــن و ارتـقـــاء درآمــد این مجـموعه افــزود..
با تـوجــه بـه پیشنهـاد اکـید پرشـین اسـتـخــر، در هر قسمت از فضـا، بـا طـراحـی و جانمـائی امکـاناتـی کـارآمـد و به روز، ضــمن رفــع نیــازهـای شهـرونـدان در این حـوزه، میتوان شـاهد احـداث مجــموعه هـای آبــی مثـمــرثـمــر و کـارامــدتری در کشــور بــود..
»» نتیـجـه توجـه به ایـن پیــشنـهـادات، عــلاوه بر افـزایــش سـطــح آسـایـش و سـلامتـ شهـرونــدان محــتـرم، میتـوانـد موجب ارتقـــاء تـعـداد مــراجـعیـن و در نهـــایـت بهــبـــود مـیزان درآمـــد این مجمـوعه ها منجــر گــردد..
★★★ نتیـجـه نظـرسـنـجی ازمـالکــین استخـرهای عـمومی فعــال در کـشـور:
جهت اطمینان از صحت و سقـم نتایج حاصل از میزان تاثیر احداث استخری با طول بیش از 20 متر، طی پرسشهایی که بصورت تلفـنی از بالغ بر 30 تن از مالکـین و مدیران استخـرهای عمومی در اقصـی نقـاط کــشور انجـام پـذیـرفـت..
متاسـفـانه نتـایـج حـاصـل شـده، بـیـش از آنچـه که بـه نـظـر مـیرسـیـد؛ تـامـّل برانـگـیز بـود..
کــپـی بــرداری های نـاکـارآمـد، وجود نقاط ضـعــف هـا و کاستـی های آشـکـار در طـراحـی و جـانمــائی امـکانات در برخـی از مجــمـوعـه هـا ازمشـکـلات بـارز این مـراکــز بـه شمــار میـرفـت..
در همـین نـظـرسـنجـی، دلایـل اختصـاص فضـایی بالغ بر 60 درصـد از کل مساحـت قـابل اسـتـفاده تـنـهـا به یکـــ اسـتـخــر، تحت بررسـی قـرار گـرفت.
[با تـوجــه به ابعـاد زیر بـنــاء و فضـای مفـید بسـیـاری از استخـرهای همگـانی در سراسـر کشــور کـه مـســاحـتــی در محــدوده 700 الــی 1000 متـر است، مــعادل اِشــغــال قـریب به 60 درصــد از کـــل مسـاحــت زیـربنا قـابل استفـاده در این مجموعه ها خواهـد بـود..]
مـحــور اصـلـی پرسـش هـا از مـالکیـن و مـدیـران این مجمـوعـه استخـرهـای شــنا سـرپوشـیده همگـانی:
»» با توجــه به مـســاحـت زیر بنـا مجموعـه، وجــود اسـتـخــری با ابـعــاد ویــژه مسـابقــات رســمـی،
نسـبت به فضـای اشـغـال شـده توسط ایـن اسـتخـر، مـضــاف بر دست کم 1.5 مـتـر از اطـراف کاسـه اسـتـخــر،
» آیا در عمـل، این ابـعـاد اسـتخـر برای مجمـوعـه توجـیه اقتصـادی و کارائی لازم را بهمراه داشته است؟
» آیا بازخورد قابل قبـولی از تخصیص بیش از 50 درصد از مساحت سولـه یا سـازه به یک بخـش داشته اند؟
»جمـعـاً چـند درصد از مشتریان تمـایل به پیـمایـش مسـافت طـولی استخـر را دارند؟
»با توجــه به تجـربیـات عـیـنی، با گذشت چـند سـال از بهــره برداری، فـقــدان چه امکـانـاتی به وضوح احسـاس میشــود؟
متاسفانه اغلـب این عزیزان،
ازعـدم پیـش بینی امـکانات متـنوع و کـارآمـد، در جانـمــائی و طـراحـی هـای اولیــه،
مقــرون به صـرفه نبودن ایجـاد تغـییرات در مجمـوعه پـس از بهـره برداری،
و کاهــش تـدریـجـی مـراجعـین،
ابـراز نارضـایـتی می نمـودند..
از دیدگــاه اغـلب کـارفرمـایـان محـترم، ایـن میـزان سرمـایـه گـذاری [هزینـه صـفــر تــا صــد، *دست کــم 8 میـلــیارد تـومـان]، برای مجموعــه ای با طراحـی حسـاب نشــده و صـرفـاً کـپـی از سـایـر اســتـخــرهـای موجـود! منطـقــی بنـظــر نخــواهــد رسـیـد..
*(بر اساس هزیـنه سال 1401)
اخـتـصــاص فضـایی به مســاحت 500 متـرمـربـع بـه یـکــ اســتخــر ویـژه مسـابقـات (با در نظر گرفتن حـواشـی غـیر قـابل اســتـفاده) در سولـه ای به مسـاحت تقریبــی 800 مترمــربع،
قطــعـاً نیـازمــند ارائـه دلایـل مسـتدل دالّ بـر توجــیه اقـتصـادی این طرح خـواهد بـود..
امروزه طـراحـی اسـتـخـر شنـای همـگانی بر اساس الـزامــات مرتـبـط به مـحــل اجــراء هر پروژه متفاوت بوده، همچنین تــابـع اصــول واستـانـداردهایمهنـدسی سـازه و مـهـندسی محیــط زیـست میـباشـد.
بعنوان مثال: بر اســاس ایــن قــوانـین، احـداث استخــر در زمـین هــای لــغـزنـده، اراضی رَوَنــده، حـاشیــه دامـداریـهـا و مـجـــاور تـصـفـیـه خـانـه هــای فـاضــلاب، مـغــایــر بـا ایــن اصــول خواهـد بود..
اماکن شــنا و ورزشــهای آبــی از قبیـل استـخـر هـای سرپوشیـده، استـخــر هــای روبـــاز، ایستگــاهـای ســـاحلی، ســـد هــا، دریـاچــه هــای طـبیـعی و مصنـوعـی، پلـاژهــا و کلــیـه اماکن آبــی کـه
ضمن در نظـر گرفتن ضوابط فـدراسـیون نــجـات غـریـق و رعایت امـنیـت و سـلامـت استفـاده کـنندگان، پــروانـه فعـالـیت را از ادارات تـربـیـت بـدنــی دریــافــت نمــوده اند؛ تـحـت عـنـوانامـاکــن مــجـاز شــنا و ورزشـهــای آبـــی شنـاختــه میشـونـد.
صــدور پــروانــه کــار، بــازگـشــائی و ابــطال آن بـــرای امـــاکـن شــنـا بـر اسـاس گــزارش بــازرســان هیـأت نـجــات غــریـق صــورت میپـذیــرد.
در واقـع هـزینۀ کـل اجـراء هـر متـرمربـع از یک استخـر، نسبت به ابعـاد بزرگـتر یا کوچکــتر از آن قـابل تـعـمیـم نمـیباشـد..
بطور مثال: چنانچه هزینه تقریبی اجراء از گودبرداری تا مرحله بهره برداری کامـل از یک استخر شنا بهمراه نصب تاسیسات تصفیه و سرامیک؛ با ابعاد 6 * 3 متـر و عمق میانگین 1.7 متر، معـادل 200 میلیون تومان در نظـر گـرفته شود[فـرض]
با توجه به تجربیات تیم اجرائی پـرشـیـن اسـتـخـر و تصـدیـق سـازنـدگان تخـصصـی اسـتخـر در کشـور، کاشـی الــبـرز از دوام و کـیفـیت قـابـل قـبولـی برخـوردار میباشـد.
سـایر برنـد های کاشـی و سـرامـیـک اسـتخـری موجـود در بازار ایـران (که تعداد آنها نیز انگشت شمـار است)، تا به این لحظـه تنـها بطور نسـبی موفـق به جـلـب رضـایـت مـشتـریـان گـردیده انـد.
شـایان ذکــر است؛ اخـیــرا شـرکت های تولید کننده ایرانی، اقــدام به تـولـیـد سـرامـیـکــ های اسـتخـری با ظاهـری مـتفـاوت نمـودنـد.
اما با توجه به نوظهـور بودن این محـصولات، تنهــا با گـذشـت ســالهــا استـفـاده در پروژه های مختلف، میـتـوان راجــع بـه دوام و کـیـفـیـت ایـن محـصـولات نـظــر قطـعـی داشت..
چـرا لولـه، اتصـالات و شیرالات UPVC جهت لـولـه کـشـی اسـتـخـر بهتـرین انتـخـاب است؟
بـاتـوجــه بـه این نـکتـه کـه زمـان اجــراء لـولـه کشـی کـاسـه استـخـر پیـش از مـرحـله بـتـن ریـزی میـبـاشـد؛ بنـابـرایـن بخـش عـمـده لـولــه و اتـصـالات اسـتـخـر بـرای هـمـیـشـه در بــتن مــدفــون خـواهـد شــد.
به ایـن علـت هـنگـام بـررسـی و انـتـخـاب بهـتریـن نـوع لـولـه، شـایسـته است میـزان سـازگــاری مـتریـال اسـتفـاده شــده بـا رفــتـار بــتـن نیــز مـورد تـوجـه قـرار گیـرد.
ســازگــاری قـابل قـبـول عنـاصـر تشکـیل دهـنده لولـه UPVC بـا بـتـن،هنگـام انــدود شــدن توسط بـتن، از مزایــا و برتری هـای ایـن نـوع پـلیـمـر، همچنین علت اصلی استفـاده از UPVC در لولـه کشی تصفیه استخـر به شـمــار میـرود.
هـمینطـور در خصـوص نحـوه اتصـال UPVC، میـتـوان بـه عـمـق هـمـپوشـانـی بـالا (در اتصـال های چسـبی) و آب بنـدی کامـل در اتصـالات اوریـنگــ (پـوش فـیت) اشـاره نـمـود.
☑ لولـه کشـی UPVC “یو پی وی سی” (از نوع چسـبی) توسـط کـلـیـنـر، پـرایـمــر و چـسـبUPVC فـشــار قـوی مخـصوص انجـام میـپـذیـرد.
نتـیـجـه اجــراء صحـیـح ایـن مـرحـلـه، مـنـجـر بـه هـم پـوشـانـی کامل بخـش هـای الحـاق شــده و در نهـایت حصـول اطـمیـنان از آب بـنـدی کــامـل مدار لوله کشی خـواهـد شـد.
بمنـظـور اطـلاع از قـیـمت هـا و خـریـد لـولـه، اتصـالات و شـیـرآلات UPVC اسـتـخـری، لـطفـاً با مشـاوریـن بخـش فـروش مجـمـوعـه پـرشـیـن اسـتخـر در ارتبـاط باشـید